Pizza z dynią - składniki na 4 małe lub 2 duże placki
Składniki na ciasto:175 g mąki orkiszowej razowej
1 łyżeczka drożdży instant
120 ml ciepłej wody
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
Składniki na sos:
1/2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
Dodatki:
1/4 dyni hokkaido, obranej i bez pestek
2 łyżeczki oliwy
3 listki świeżej szałwii
3 duże czerwone cebule
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru muscovado
50 g sera z niebieską pleśnią
Zaczynamy od przygotowania ciasta - Drożdże mieszamy z mąką i cukrem, zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy oliwę i sól, wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie, nie lepiące się i sprężyste. Przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
W międzyczasie przygotowujemy dynię - kroimy ją w kostkę o boku ok. 2 cm. Układamy na blaszce, skrapiamy łyżeczką oliwy i delikatnie podrzucamy, by oliwa pokryła dynię. Posypujemy sola i pieprzem i porwanymi listkami szałwii. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, by dynia zmiękła. Studzimy.
Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, solimy, dodajemy listki tymianku i smażymy na średnim ogniu około 15 minut, aż zmięknie. Dodajemy ocet i cukier, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 5-10 minut. Studzimy.
Do garnuszka przekładamy pomidory, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dusimy na niedużym ogniu, aby sos odparował i zagęścił się.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 4 małe lub 2 większe placki i formujemy z nich okrągłe pizze. Układamy na blasze. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wkładamy kamień lub odwróconą do góry dnem blachę.
Na plackach rozsmarowujemy sos, układamy karmelizowaną cebulę oraz kawałki dyni. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i też układamy na pizzy.
Placki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (zależy od wielkości placków).
Fantastyczna pizza, piękne zdjecia!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pizzę!
OdpowiedzUsuńMajanko, dzięki!
OdpowiedzUsuńPatrycjo, polecam spróbować:)
kompozycja dokładnie pode mnie! :))
OdpowiedzUsuńgrecki_chor, bardzo się cieszę, że ktoś podziela moje smaki:)
OdpowiedzUsuń