Składniki
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
sól i pieprz do smaku
1 łyzeczka oliwy
Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy do miękkości cebulkę z drobno posiekanym czosnkiem.
Dodajemy przyprawy, mieszamy do połączenia i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę, cebulkę z czosnkiem i przyprawami miksujemy w blenderze na gładką masę.
poniedziałek, 5 kwietnia 2010
Pasta z soczewicy
12:51 - kornik - 10 Komentarze
Lekka i smaczna pasta na kanapki, ale świetnie smakuje tez z tortillami na ciepło. Śmiało można dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory, smakuje z nimi jeszcze lepiej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
super pasta
OdpowiedzUsuńa na wierzchu kiełki?
z soczewicy pasty to moje ulubione bo najszybciej , a jak pysznie
OdpowiedzUsuńa twoja pięknie przystrojona kiełkami
Asieju, dzięki. Na wierzchu kiełki słonecznika.
OdpowiedzUsuńAlu, ja tę bardzo lubię, chyba moja ulubiona po jajecznej paście.
Dziękuję!
o tak jajeczna też uwielbiam
OdpowiedzUsuńa z zielonej robię też tylko doprawiam tak po polsku -majerankiem , lubczykiem , szczypta jałowca Cebulkę i czosnek tez daję
OdpowiedzUsuńAlu, to ja niedługo wypróbuję tę Twoją zieloną, bo z zielonej nie robiłam jeszcze wcale:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kanapkowe pasty.
OdpowiedzUsuńTa czekać będzie w kolejce.
Śliczne masz miseczki! :)
Pozdrawiam!
Oliwko, miseczka to spadek po babci;)
OdpowiedzUsuńPasty są pycha!
Pozdrawiam i ja!
taka lekko ostra i pełna aromatu pasta to coś dla mnie - musze tylko kupić czerwoną soczewicę, bo wykorzystałam swój zapas do ostatniego ziarenka ;)
OdpowiedzUsuńGwaizdko, jest bardzo smaczna, dokładnie jak napisałaś, jakbyś ją jadła:)
OdpowiedzUsuń