Ciasto jest delikatne, masa serowa, dzięki dodatkowi mascarpone kremowa i puszysta, idealnie pasuje do kwaskowatego rabarbaru i jego chrupkości. Migdałowa tarta serowa z rabarbarem najlepiej smakuje schłodzona, polecam upiec ją dzień przed podaniem i do momentu podania trzymać w lodówce.
Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego (a robi on tu sporo dobrego) dodajcie do masy serowej ziarenka z laski wanilii. Wanilia, podobnie jak migdały to doskonały towarzysz rabarbarowych łodyg.
A gdy okaże się, że nie macie pod ręką mąki migdałowej do kruchego spodu tarty serowej z rabarbarem, zastąpcie ją dodatkową porcją mąki. Choć oczywiście polecam kruche z migdałami.
Migdałowa tarta serowa z rabarbarem - składniki na formę o średnicy 28cm
Składniki na kruche ciasto:140 g mąki pszennej
60 g mielonych migdałów (można zastąpić zwykłą mąką)
1 jajko
60 g cukru pudru
100 g masła
Składniki na masę serową:
250 g mascarpone
400 g serka twarogowego (u mnie Wieluń)
110 g cukru
3 jajka
1 łyżka mąki
łyżeczka ekstraktu migdałowego
Dodatkowo:
250 g rabarbaru (waga oczyszczonego)
cukier puder do posypania tarty
Wszystkie składniki ciasta kruchego albo wyrabiamy w robocie albo na kuchennym blacie. Zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników, następnie spłaszczamy, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim foremkę do tarty. Nadmiar ciasta chowamy do lodówki - posłuży nam jako kruszonka.
Ciasto kruche dziurkujemy widelcem i wstawiamy ponownie do lodówki na 20-30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Na ciasto kładziemy arkusz papieru do pieczenia i na niego wysypujemy ceramiczne kulki. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy spód do tarty serowej z rabarbarem przez 20 minut.
Po tym czasie zdejmujemy kulki i papier, ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy kruchy spód się piecze, przygotowujemy serowe nadzienie - jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mascarpone i ser oraz ekstrakt, ubijamy do połączenia składników.
Nadzienie serowe wlewamy na spód z kruchego ciasta. Na wierzchu układamy pokrojony na 2-3 cm kawałki rabarbar. Resztę kruchego ciasta ścieramy na tarce i posypujemy wierzch tarty serowej z rabarbarem.
Ciasto pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w piekarniku bez otwierania drzwiczek - najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin, a potem schłodzić je dodatkowo w lodówce.
Przed podaniem migdałową tartę serową z rabarbarem posypujemy cukrem pudrem.
Pięknie się prezentuje twoja tarta :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta - chyba zjadłbym całą :)
OdpowiedzUsuńSernik z rabarbarem, super pomysł <3
OdpowiedzUsuńSame pyszności, super :)
OdpowiedzUsuń