Chleb z serem, papryką i oregano

poniedziałek, 8 maja 2017

Chleb z serem, papryką i oregano

Gdy tylko zobaczyłam ten chleb z serem, papryką i oregano w piekarniczej grupie Perfect sourdough na facebooku, wiedziałam, że muszę go upiec. Choć zazwyczaj wybieram chleby bez dodatków lub z ziarnami, tu kombinacja smakowa tak bardzo przypadła mi do gustu, że od razu zwiększyłam proporcje, by upiec dużo więcej niż sama jestem w stanie zjeść i podzielić się tym dobrem z bliskimi.
Bochenek wymaga trochę pracy, choć bardziej jest to kwestia poświęcenia mu czasu - kilkukrotne składanie podczas rośnięcia, potem wyrastanie przez noc w lodówce, kolejne rośnięcie. Zajmuje to trochę czasu, jednak chleb z serem, papryką i oregano wart jest, by włożyć w niego nieco wysiłku i pracy.


Chleb z serem, papryką i oregano - składniki na 1 duży bochenek

200 g aktywnego zakwasu
250 g wody
400 g maki pszennej chlebowej
10 g soli
2 g suszonego oregano
5 g wędzonej papryki w proszku
100 g startego sera - u mnie Mimolette i Parmezan, może być też Cheddar

Mąkę, oregano i wodę mieszamy krótko, by składniki połączyły się i odstawiamy na godzinę pod przykryciem do autolizy.

Po tym czasie dodajemy zakwas i sól i wyrabiamy ciasto przez 3 minuty na średnich obrotach, a następnie przez 4 minuty na wyższych. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski i delikatnie kleić się do dłoni.
Ciasto na chleb z serem przekładamy na blat delikatnie podsypany mąką i składamy. Przekładamy do miski wysmarowanej delikatnie olejem i podstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką.

Po 30 minutach ciasto ponownie wyjmujemy na blat, rozpłaszczamy na prostokąt i posypujemy startym serem wymieszanym z papryką. Zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku, składamy końce do środka i przekładamy do miski na kolejne 30 minut. Składamy ciasto jeszcze dwukrotnie w trzydziestominutowych odstępach. Zostawiamy chleb do rośnięcia na godzinę, następnie wstawiamy do lodówki na 12-16 godzin.

Po wyjęciu z lodówki, chleb formujemy na blacie w luźną kulę i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.  Formujemy bochenek, przekładamy do koszyka rozrostowego i odstawiamy na 1-2 godziny, by chleb wyrósł.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik z garnkiem żeliwnym do temperatury 230 stopni. Chleb z serem nacinamy, przekładamy do garnka i pieczemy przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejnych 20-25 minut, przez ostatnie 10 minut chleb dopiekamy bez pokrywki, by się zezłocił.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!