Wykorzystałam przepis Moni, ale bez dodatku za'ataru, akurat nie miałam go pod ręką.
Chleb razowy na zakwasie ze słonecznikiem - składniki na 2 bochenki
Składniki na starter:1 łyżka aktywnego zakwasu
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
2/3 szklanki wody
Składniki na ciasto właściwe:
500ml wody
cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej
400 g mąki pszennej razowej
2 łyżki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka pestek słonecznika
W wieczór przed pieczeniem przygotowujemy starter - mieszamy mąkę, wodę i zakwas w misce, by powstała jednolita masa. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 8-12 godzin. W tym czasie starter urośnie i nabierze gąbczastej struktury.
Zaczyn przekładamy do misy miksera. dodajemy wodę i oliwę. Wyrabiamy tylko do połączenia składników i odstawiamy ciasto na 30 minut.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy słonecznik.
Do ciasta dodajemy sól i wyrabiamy - będzie lepkie i dość gęste. Kiedy ciasto będzie już jednolite, wsypujemy pestki słonecznika i wyrabiamy krótko, tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. W tym czasie ciasto składamy dwa razy - co 30 minut. Następnie ciasto na chleb razowy na zakwasie przekładamy na blat, dzielimy na 2 części i formujemy luźne kule. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny, a następnie formujemy okrągłe bochenki. Przekładamy je do koszyków rozrostowych, przykrywamy folią i wstawiamy na 8-12 godzin do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy przez 20 minut (ja piekłam w garnku żeliwnym), następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez następne 20-25 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!