Nutella z kaszy jaglanej to zdrowe i smaczne smarowidło, które smakiem niewiele odbiega od sławnego czekoladowego kremu. Nie tylko przemycamy tu kaszę, ale i nie używamy cukru (jeśli bardzo chcecie dosłodzić, wybierzcie miód, choć moim zdaniem nie jest on niezbędny). Takie małe oszustwo kulinarne, za którymi jakoś nie przepadam, ale przyznam, że nutella z kaszy jaglanej smakuje doskonale i jest dużo zdrowsza niż oryginał. Krem świetnie sprawdza się jako kanapkowe smarowidło, dodatek do naleśników, ja czasem dodaję go do śniadaniowej owsianki. Przyznam szczerze, że czasem, kiedy napada mnie chęć na coś słodkiego, otwieram lodówkę, nabieram łyżeczkę tej nutelli z kaszy jaglanej i delektuję się jego czekoladowo-orzechowym smakiem.
Nutella z kaszy jaglanej - składniki na 1 słoik
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/3-1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
85 g gorzkiej czekolady
50 g mielonych orzechów laskowych
Kaszę wsypujemy na sito i płuczemy ciepłą wodą. Wrzucamy do garnka i prażymy 1-2 minuty. Zalewamy 1 1/4 szklanki wody i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę (uważamy, by nie przypalić).
Kaszę przelewamy na sito i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Kaszę, mleko (wlewamy je stopniowo), czekoladę i orzechy miksujemy na jednolitą masę.
Nutellę z kaszy jaglanej przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki, by składniki przegryzły się, a nutella z kaszy jaglanej schłodziła, bo tak smakuje najlepiej.
Bardzo fajny pomysł - trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy mógłbym prosić o przepis na masło orzechowe bo ta Nutella mi je przypomina :)
OdpowiedzUsuńAdamie, masło orzechowe to zmiksowane na pastę orzechy - upraż orzeszki ziemne na patelni zmiksuj w malakserze aż powstanie pasta i dodaj sól do smaku
OdpowiedzUsuńIle czasu można przechowywać taka nutelle?
OdpowiedzUsuńMyślę że kilka dni
Usuń