Bruschetta z halloumi - składniki na 1 porcję
1 awokado
80 g sera halloumi
1 czerwona papryczka chilli
1/2 szalotki
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka skórki startej z limonki
ulubiona bułka
oliwa
sól i pieprz do smaku
kolendra lub świeża bazylia
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem na gładką masę.
Szalotkę drobno siekamy, dodajemy do awokado razem z sokiem i skórką z limonki. Dodajemy posiekaną papryczkę (oczyszczoną z pestek). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z limonki
Bułkę rozcinamy, smarujemy jej wnętrze oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej, aż bułka się zezłoci.
Halloumi kroimy ma małe kawałki i grillujemy z każdej strony.
Na każdej połówce bułki rozsmarowujemy pastę z awokado i układamy kawałki sera. Bruschettę z halloumi i awokado skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy świeżymi ziołami.
Wspaniałe ! Akurat wczoraj kupiłam w Lidlu halloumi :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie miałam pisać skąd wziąć halloumi? :) a tu proszę w lidlu ;)
OdpowiedzUsuń