Sernik tiramisu

czwartek, 14 kwietnia 2016

Sernik tiramisu

Miałam ostatnio nadmiar jajek do wykorzystania i aby je spożytkować upiekłam ten sernik. I przyznam, że to był strzał w dziesiątkę, bo ten sernik tiramisu smakuje świetnie! Delikatna masa serowa o idealnej konsystencji, biszkopty z wyczuwalną nutą amaretto i dość ciężki, czekoladowy, lekko kawowy spód - to smakuje świetnie! Mój pracowy kolega, który próbując moich wypieków zawsze daje mi informację zwrotną, co mu smakowało, co nie, tym razem przyznał, że nie ma do czego się przyczepi i jest mega. Słuchajcie więc Karola i wypróbujcie przepis! Oryginał tu.
Sernik tiramisu

Sernik tiramisu - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm


Składniki na spód brownie
65 g czekolady gorzkiej
65 g miękkiego masła
40 g cukru
1 jajko
40 g mąki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę serową:
350 g sera na serniki
250 g mascarpone
95 g cukru
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:
6 podłużnych biszkoptów
2 łyżki amaretto
4 łyżki espresso

Zaczynamy od przygotowania spodu - czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajko i chwilę ucieramy. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy do połączenia składników, a na koniec dodajemy mąkę i kawę, ucieramy, by powstało jednolite ciasto.

Brownie wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy wyrównując wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy 8 minut.
Sernik tiramisu
Espresso i amaretto mieszamy, wlewamy na płaski talerz. Maczamy w płynie biszkopty z dwóch stron i układamy na wierzchu czekoladowego spodu, delikatnie wciskając biszkopty w ciasto.

Ser i mascarpone miksujemy razem z cukrem. Stopniowo wbijamy jajka jedno po drugim, cały czas miksując. Dodajemy mąkę i miksujemy tylko do momentu połączenia z masą serową. Wlewamy kremówkę i ekstrakt, chwilę miksujemy.
Sernik tiramisu
Masę serową wolno wlewamy na spód brownie, uważając, by biszkopty nie zmieniły swojego położenia. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 5 minut w temperaturze 150 stopni, następnie zmniejszamy do 120 i dopiekamy sernik tiramisu kolejne 55-65 minut - do suchego patyczka.
Sernik tiramisu
Sernik tiramisu studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, potem uchylamy delikatnie drzwiczki i studzimy przez kolejne pół godziny. Zostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia lub wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, bo schłodzony smakuje najlepiej.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!