Czerwone curry z mango - składniki na 2 porcje
1 szalotka
2 ząbek czosnku
łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
3 marchewki
1 puszka mleka kokosowego
garść nerkowców
1 małe mango
olej sezamowy
Na dużej patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Przesmażamy na nim szalotkę, czosnek i imbir. Dodajemy cynamon i kurkumę, wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę i smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Dodajemy pastę curry, chwilę mieszamy i wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy nerkowce. Curry gotujemy na średnim ogniu (powinno delikatnie bulgotać) około 10-15 minut, aż marchewki zmiękną.
Na koniec do czerwonego curry dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango, w razie potrzeby dodajemy więcej pasty curry i podajemy, dekorując czerwone curry świeżą kolendrą.
To musi być pyszne i na pewno takie było! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie ! Pięknie się to wszystko prezentuje. A gdzie kupujesz pastę curry ? I w jakiej cenie ?
OdpowiedzUsuńZulu, kupuję pastę Thai Heritage, możesz ją dostać w każdym większym markecie za około 10zł
OdpowiedzUsuń