Bruschetta z halloumi i awokado

niedziela, 17 kwietnia 2016

Bruschetta z halloumi i awokado

Rozkochałam się ostatnio w niebanalnych kanapkach, po tostach z jajkiem w koszulce i marchewką dziś na blogu króluje bruschetta z halloumi i awokado. Mam spory zapas halloumi i szukałam pomysłu na ten ser. W połączeniu z chrupiąca bułeczką, kremowym awokado i podkręcającą smak limonką, smakuje to wyśmienicie. To super pomysł zarówno na śniadanie lub ciepłą kolację.
Bruschetta z halloumi i awokado

Bruschetta z halloumi - składniki na 1 porcję


1 awokado
80 g sera halloumi
1 czerwona papryczka chilli
1/2 szalotki
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka skórki startej z limonki
ulubiona bułka
oliwa
sól i pieprz do smaku
kolendra lub świeża bazylia

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem na gładką masę.
Bruschetta z halloumi i awokado
Szalotkę drobno siekamy, dodajemy do awokado razem z sokiem i skórką z limonki. Dodajemy posiekaną papryczkę (oczyszczoną z pestek). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy więcej soku z limonki

Bułkę rozcinamy, smarujemy jej wnętrze oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej, aż bułka się zezłoci.

Halloumi kroimy ma małe kawałki i grillujemy z każdej strony.
Bruschetta z halloumi i awokado
Na każdej połówce bułki rozsmarowujemy pastę z awokado i układamy kawałki sera. Bruschettę z halloumi i awokado skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy świeżymi ziołami.

2 komentarze

  1. Wspaniałe ! Akurat wczoraj kupiłam w Lidlu halloumi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie miałam pisać skąd wziąć halloumi? :) a tu proszę w lidlu ;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!