Pęczak z pieczarkami - składniki na 2 porcje
3/4 szklanki pęczaku1 szalotka
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek białych
100 g pieczarek brązowych
8 połówek suszonych pomidorów w oleju
100 g rukoli
sos tamari lub sojowy
3 łyżki soku z cytryny
pieprz do smaku
2 jajka
Pęczak płuczemy na sicie, wrzucamy do 1.5 szklanki wrzącej wody. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn - około 10 - 15 minut.
Kiedy kasza się gotuje, na łyżce oliwy szklimy posiekaną drobno szalotkę, a następnie dorzucamy posiekany drobno czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż płyn odparuje, a pieczarki zezłocą się.
Wlewamy łyżkę sosu tamari, chwilę smażymy i dodajemy ugotowany pęczak. Mieszamy, wrzucamy pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz rukolę.
Całość gotujemy jeszcze około minuty, doprawiamy do smaku sosem tamari i pieprzem oraz dodajemy sok z cytryny.
Pęczak z pieczarkami wykładamy na talerze, na wierzchu każdej porcji układamy po jajku w koszulce.
Och, jak pysznie ! Marzyłam dziś o takim śniadaniu !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania. Mniam :)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki wprost uwielbiam, a widząc tak piękne zdjęcia od razu chce się przygotować to danie. Jakoś nie wpadłam wcześniej na to żeby dodawać rukolę do dania na ciepło, zawsze jadłam ją na surowo - nie czytając treści myślałam, że to szpinak :) Z pewnością skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki bardzo mi pasują, całość musi być rewelacja.
OdpowiedzUsuńOczywiście wypróbowałam przepis, było pyszne!!! :)
OdpowiedzUsuń