Chleb wiejski jasny

czwartek, 7 stycznia 2016

Chleb wiejski jasny

Dużo bardziej wolę piec ciemne niż jasne chleby, ale po tym bochenku zmieniam zdanie. Chleb wiejski, to chyba najpiękniejszy chleb, jaki dotychczas upiekłam! I nie tylko świetnie wygląda na zewnątrz, ma też piękne dziury w środku, a i w smaku jest dużo bogatszy niż to,co można kupić w sklepach. To mój numer jeden wśród jasnych chlebów i jeszcze wielokrotnie go upiekę. Przepis na ten chleb pochodzi z książki Mąka, woda, drożdże, sól.
Chleb wiejski jasny

Chleb wiejski jasny - składniki na 1 bochenek


Składniki na zaczyn:
50 g zakwasu
200 g mąki pszennej jasnej
50 g mąki pszennej razowej
200 g wody

Składniki na ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej jasnej
13 g mąki pszennej razowej
25 g mąki żytniej jasnej
340 g wody
11 g soli morskiej
113 g zaczynu

Składniki zaczynu mieszamy w misce na jednolitą pastę 8 godzin przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta właściwego. Zaczyn w miseczce przykrywamy ścierką i odstawiamy na kuchenny blat. 
Chleb wiejski jasny
Po tym czasie w dzieży mieszamy mąki oraz wodę - składniki ciasta właściwego. Miksujemy, aż składniki się połączą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto mikserem około 5 minut. Wsypujemy sól i wyrabiamy jeszcze 3 minuty. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce (na przykład do lodówki) na 12-15 godzin, aż potroi objętość. W tym czasie ciasto składamy trzykrotnie.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąka blat i formujemy okrągły bochenek. przekładamy go do koszyka do chleba i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Chleb wiejski jasny
Piekarnik, wraz z żeliwnym garnkiem włożonym do środka, rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Garnek wyjmujemy, przekładamy do niego chleb, bochenek nacinamy, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy, aż chleb będzie złocisty z zewnątrz, a postukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Studzimy na kratce.

6 komentarzy

  1. Przepiękny. Piekę taki, jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny. Uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uda się go upiec bez formy (wyrośnięty w koszyku przerzucić do piekarnika na kamień albo blachę)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak widac na zalaczonym obrazku, da sie - tak wlasnie byl pieczony:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!