Chleb wiejski jasny - składniki na 1 bochenek
Składniki na zaczyn:
50 g zakwasu
200 g mąki pszennej jasnej
50 g mąki pszennej razowej
200 g wody
Składniki na ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej jasnej
13 g mąki pszennej razowej
25 g mąki żytniej jasnej
340 g wody
11 g soli morskiej
113 g zaczynu
Składniki zaczynu mieszamy w misce na jednolitą pastę 8 godzin przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta właściwego. Zaczyn w miseczce przykrywamy ścierką i odstawiamy na kuchenny blat.
Po tym czasie w dzieży mieszamy mąki oraz wodę - składniki ciasta właściwego. Miksujemy, aż składniki się połączą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto mikserem około 5 minut. Wsypujemy sól i wyrabiamy jeszcze 3 minuty. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce (na przykład do lodówki) na 12-15 godzin, aż potroi objętość. W tym czasie ciasto składamy trzykrotnie.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąka blat i formujemy okrągły bochenek. przekładamy go do koszyka do chleba i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Piekarnik, wraz z żeliwnym garnkiem włożonym do środka, rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Garnek wyjmujemy, przekładamy do niego chleb, bochenek nacinamy, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy, aż chleb będzie złocisty z zewnątrz, a postukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Studzimy na kratce.
Przepiękny. Piekę taki, jest pyszny!
OdpowiedzUsuńCudowny. Uwielbiam domowe pieczywo :-)
OdpowiedzUsuńPiękny duży bochenek!
OdpowiedzUsuńCudowny .... po prostu cudowny:)
OdpowiedzUsuńUda się go upiec bez formy (wyrośnięty w koszyku przerzucić do piekarnika na kamień albo blachę)?
OdpowiedzUsuńJak widac na zalaczonym obrazku, da sie - tak wlasnie byl pieczony:)
OdpowiedzUsuń