Pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce

środa, 13 stycznia 2016

Pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Proste i pyszne danie - pęczak z pieczarkami z jajkiem w koszulce. Ni to sałatka, ni danie obiadowe, ale niezależnie od tego, kiedy będziecie je jedli, smakuje doskonale. Rozlewające się po kaszy ciepłe żółtko, złociste pieczarki i wyraziste w smaku suszone pomidory idealnie komponują się w pęczakiem. Jeśli jajko w koszulce jest dla Was wyzwaniem, polecam sposób, który opisałam w przepisie na bajgle z jajkiem w koszulce - jajko wbijamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą i tak gotujemy we wrzątku - jajko trzyma kształt i  wszystko się udaje:)
Pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Pęczak z pieczarkami - składniki na 2 porcje

3/4 szklanki pęczaku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek białych
100 g pieczarek brązowych
8 połówek suszonych pomidorów w oleju
100 g rukoli
sos tamari lub sojowy
3 łyżki soku z cytryny
pieprz do smaku
2 jajka

Pęczak płuczemy na sicie, wrzucamy do 1.5 szklanki wrzącej wody. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn - około 10 - 15 minut.
Pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce
Kiedy kasza się gotuje, na łyżce oliwy szklimy posiekaną drobno szalotkę, a następnie dorzucamy posiekany drobno czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż płyn odparuje, a pieczarki zezłocą się.
Wlewamy łyżkę sosu tamari, chwilę smażymy i dodajemy ugotowany pęczak. Mieszamy, wrzucamy pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz rukolę.
Pęczak z pieczarkami i jajkiem w koszulce
Całość gotujemy jeszcze około minuty, doprawiamy do smaku sosem tamari i pieprzem oraz dodajemy sok z cytryny.

Pęczak z pieczarkami wykładamy na talerze, na wierzchu każdej porcji układamy po jajku w koszulce.

5 komentarzy

  1. Och, jak pysznie ! Marzyłam dziś o takim śniadaniu !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki wprost uwielbiam, a widząc tak piękne zdjęcia od razu chce się przygotować to danie. Jakoś nie wpadłam wcześniej na to żeby dodawać rukolę do dania na ciepło, zawsze jadłam ją na surowo - nie czytając treści myślałam, że to szpinak :) Z pewnością skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie składniki bardzo mi pasują, całość musi być rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście wypróbowałam przepis, było pyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!