Stir fry z kurkami - składniki na 2 porcje
2 kolby kukurydzy
1 brokuł
200 g kurek
1 łyżka startego imbiru
100 g szpinaku baby
2 wiązki makaronu soba
3 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
3 łyżki sosu ostrygowego
Kukurydze obkrawamy, by zostały nam tylko ziarna.
Z brokuła odkrawamy różyczki, dzielmy je w miarę potrzeby na mniejsze kawałki.
Kukurydzę wrzucamy an wrzątek i gotujemy 3 minuty, dodajemy brokuła i gotujemy 5 minut. odcedzamy.
Makaron soba gotujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, odcedzamy.
Łyżkę oleju rozgrzewamy w woku. Dodajemy oczyszczone kurki (te większe kroimy na mniejsze kawałki) i smażymy, mieszając delikatnie od czasu do czasu, przez 4-5 minut - aż woda z grzybów odparuje.
Dodajemy imbir i smażymy minutę, następnie wrzucamy kukurydzę i brokuła. Mieszamy, smażymy 2 minuty, dodajemy sos tamari i ostrygowy oraz makaron, mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się.
Piękne i proste danie.
OdpowiedzUsuńTe kolory mnie urzekły ! Smakowite kąski :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Z kurkami. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowo do tego.