Bajgle z halloumi i awokado

poniedziałek, 14 września 2015

Bajgle z halloumi i awokado

Marzyły mi się takie bajgle z halloumi i awokado od kiedy dostałam paczkę z trzema kostkami sera halloumi prosto z Grecji. Szczególnie też, że ostatnio pokochałam awokado i to połączenie, razem z suszonymi pomidorami i rukolą wydawało mi się grać całkiem nieźle. Do tego orkiszowe bajgle i drugie śniadanie czy lżejszy obiad gotowe. Smakuje pysznie, dla mnie to świetny początek dnia dużo ciekawszy niż zwykła kanapka, a robić takie bajgle można w 10 minut!
Bajgle z halloumi i awokado
Bajgle z halloumi - składniki na 4 porcje

4 bajgle (na przykład z tego przepisu)
1 kostka sera halloumi
2 łyżeczki oliwy
1 awokado
pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
pół pęczka rukoli
1 limonka
sól i pieprz

Przygotowujemy marynatę z oliwy, soku z połowy limonki i skórki z limonki startej drobno. Halloumi pokrojone w plastry marynujemy godzinę. Następnie grillujemy na suchej patelni do grilla po 2-3 minuty z każdej strony.
Bajgle z halloumi i awokado
Kiedy ser się marynuje, awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obkrawamy miąższ z skórki i przekładamy go do miski. Rozcieramy awokado widelcem na pastę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Bajgle z halloumi i awokado
Bajgle kroimy na pół, smarujemy dolną część pastą z awokado. Na wierzchu układamy listki rukoli, suszone pomidory i plastry halloumi. Przykrywamy górną częścią bajgla. Jemy od razu.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!