Brownie ze śliwkami i bezą

wtorek, 1 września 2015

Brownie ze śliwkami i bezą

Dziś mam dla Was idealne ciasto na jesienne popołudnia - brownie ze śliwkami i bezą- mocno czekoladowe, zakalcowate ciasto, z lekko wytrawna nutą śliwek i słodką bezą z czekoladowymi piegami. Dla mnie takie cięższe wypieki, z głębokim smakiem to świetna propozycja na chłodniejsze już, wrześniowe dni. Przepis podejrzany tu.
Brownie ze śliwkami i bezą

Brownie ze śliwkami - składniki na blaszkę o wymiarach 24x35 cm


200 g czekolady gorzkiej
200 g masła
250 g cukru
6 jajek
375 g śliwek
150 g mąki żytniej razowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
2 łyżki czekoladowych chipsów

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia.
Śliwki pestkujemy, miksujemy w malakserze na puree. Dodajemy do czekolady, mieszamy.
Brownie ze śliwkami i bezą
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na półsztywno, stopniowo dosypujemy 150 g cukru i miksujemy, aż piana zrobi się lśniąca i sztywna.

Masło ucieramy z 115 g cukru na jasną, puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy i wlewamy masę czekoladowo-śliwkową. Chwilę ubijamy, do połączenia składników.

Do ciasta dodajemy 2/3 ubitych białek i mieszamy je delikatnie szpatułką z ciastem. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wykładamy na wierzch resztę bezy. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy ją czekoladowymi chipsami.
Brownie ze śliwkami i bezą
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Po 10 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową, którą zdejmujemy z ciasta na 5-10 minut przed końcem pieczenia. Patyczek wbity w środek ciasta nie powinien być idealnie suchy. Studzimy w foremce.

2 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis - połączenie czekoladowego brownie ze śliwka i pianką ? Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny pomysł na osłodzenie deszczowego września :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!