Torcik porzeczkowy - składniki na tortownicę o średnicy 23 cm
Składniki na ciasto:80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g cukru
40 g masła
1 jajko
Składniki na warstwę porzeczkową:
300 g czarnej porzeczki
160 g mascarpone
40 g białej czekolady
1 łyżeczka cukru
Składniki na warstwę z advokatu:
215 g mascarpone
90 g białej czekolady
75 g advocaatu
Dodatkowo:
świeże owoce
Zaczynamy od przygotowania ciasta - białko ubijamy na sztywno, dodajemy żółtko i chwile miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, by pozbyć się grudek z sypkich składników. Dodajemy cukier, a następnie roztopione masło, miksujemy do połączenia składników i wlewamy ciasto na spód foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Warstwa porzeczkowa - porzeczki myjemy, usuwamy owoce z gałązek i przekładamy do garnka. Gotujemy z dodatkiem 2-3 łyżek wody, aż owoce popękają i puszczą sok. Zdejmujemy z gazu, chwile studzimy i przecieramy przez sito. Przekładamy ponownie do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż porzeczki zgęstnieją - około 10 minut, często mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Mascarpone ubijamy, dodajemy roztopioną, wystudzoną czekoladę. Dodajemy mus z porzeczek, dokładnie mieszamy.
Warstwa z advocaatu - czekoladę rozpuszczamy. Ubijamy mascarpone i dodajemy czekoladę. Cały czas miksując, wlewamy likier, chwilę ubijamy.
Na wystudzone ciasto wlewamy warstwę porzeczek, wyrównujemy. Chowamy na 30 minut do lodówki, następnie na fioletowa warstwę wlewamy warstwę advocatową, wyrównujemy i posypujemy świeżymi owocami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Pysznie wygląda! U mnie na blogu też porzeczkowo:)
OdpowiedzUsuńwygląda fascynująco!
OdpowiedzUsuń