Gęsta zupa z papryką - składniki na 3 porcje
3 papryki (u mnie czerwona, żółta i zielona)1 nieduży bakłażan
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki passaty pomidorowej
600 ml bulionu warzywnego
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
duża szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
40 g kuskusu
Papryki układamy na blasze z piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40060 minut, a na skórce papryki ukażą się czarne plamy (należy papryki 2-3 razy obrócić podczas pieczenia, by spiekły się równolegle). Po upieczeniu przekładamy papryki do dużej torebki foliowej, zawijamy szczelnie i pozostawiamy na 10 minut - dzięki temu łatwiej będzie zdać skórkę.
Papryki wyjmujemy z torebki, usuwamy gniazda nasienne i pestki, zdejmujemy skórkę i kroimy w paski.
Bakłażana kroimy w kostkę przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na 20 minut, aż bakłażan puści sok.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku, po kilku minutach dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę. Następnie wrzucamy bakłażana i paprykę oraz dodajemy passatę pomidorową. Po kilku minutach duszenia wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, papryką.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na 10 minut, a kaszka wchłonie wodę.
Zupę podajemy z kuskusem i świeżą bazylią.
oh jak kolorowo i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjaka pyszna i pozywna, a kuskus jest wspaniały i na pewno idealnie komponował się z całością!
OdpowiedzUsuńŚwietna ta zupa na zimę, rozgrzewająca i z kolorami z zupełnie innej pory roku :)
OdpowiedzUsuńdariozko, dzięki, polecam spróbować!
OdpowiedzUsuńMagdaleno, tek właśnie jest:)
Olka, dokładnie, bardziej pełnia lata niż zima, ale jak widać, nie ma rzeczy nieosiągalnych:)