Gęsta zupa z papryką, bakłażanem i kuskusem

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Gęsta zupa z papryką, bakłażanem i kuskusem

Dawno nie jadłam zupy, a dziś, nie mając pomysłu na obiad, wrzuciłam do garnka trochę warzyw i tak powstała gęsta zupa z papryką, bakłażanem i kuskusem. Zupa która smakiem i kolorem przywodzi na myśl lato. Ale, żeby danie było bardziej treściwe, dodałam do niego kuskus i rozgrzewające przyprawy - słodka paprykę i cynamon. Wyszło pysznie, sycąco i kolorowo.
Gęsta zupa z papryką

Gęsta zupa z papryką - składniki na 3 porcje

3 papryki (u mnie czerwona, żółta i zielona)
1 nieduży bakłażan
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki passaty pomidorowej
600 ml bulionu warzywnego
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
duża szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
40 g kuskusu

Papryki układamy na blasze z piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40060 minut, a na skórce papryki ukażą się czarne plamy (należy papryki 2-3 razy obrócić podczas pieczenia, by spiekły się równolegle). Po upieczeniu przekładamy papryki do dużej torebki foliowej, zawijamy szczelnie i pozostawiamy na 10 minut - dzięki temu łatwiej będzie zdać skórkę.
Gęsta zupa z papryką
Papryki wyjmujemy z torebki, usuwamy gniazda nasienne i pestki, zdejmujemy skórkę i kroimy w paski.

Bakłażana kroimy w kostkę przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na 20 minut, aż bakłażan puści sok.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku, po kilku minutach dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę. Następnie wrzucamy bakłażana i paprykę oraz dodajemy passatę pomidorową. Po kilku minutach duszenia wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
Gęsta zupa z papryką
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, papryką.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na 10 minut, a kaszka wchłonie wodę.

Zupę podajemy z kuskusem i świeżą bazylią.

4 komentarze

  1. oh jak kolorowo i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka pyszna i pozywna, a kuskus jest wspaniały i na pewno idealnie komponował się z całością!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta zupa na zimę, rozgrzewająca i z kolorami z zupełnie innej pory roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dariozko, dzięki, polecam spróbować!

    Magdaleno, tek właśnie jest:)

    Olka, dokładnie, bardziej pełnia lata niż zima, ale jak widać, nie ma rzeczy nieosiągalnych:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!