Łosoś w cieście filo

niedziela, 4 stycznia 2015

Łosoś w cieście filo

Łosoś w cieście filo to pierwszy przepis jaki ujrzałam przeglądając w księgarni nową książkę Jamiego Olivera. Tak się akurat złożyło że w lodówce miałam wszystkie składniki, zapamiętałam więc przepis, wróciłam do domu i do dzieła! Łosoś komponuje się w tym placku idealnie z cukinią, porem i serem feta, a dodatek skórki z cytryny podkręca smak i sprawia że całość jest lekka. Całość otulona delikatnym ciastem filo sprawia, że powstaje nam danie niebanalne, które sprawdzi się na piknik (bo dobrze smakuje też na zimno!), domowy obiad czy przystawka na kolacji z przyjaciółmi. Przepis z moimi małymi zmianami.
Łosoś w cieście filo

Łosoś w cieście filo - składniki na 4 porcje

3 pory
2 cukinie
3 gałązki świeżego tymianku
300 g filetu z łososia
100 g sera feta
1 cytryna
3 jajka
4 arkusze ciasta filo
2 łyżki masła
15 g parmezanu
sól i pieprz do smaku

Filet z łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy w temperaturze 175 stopni, aż ryba będzie gotowa. Zostawiamy do przestygnięcia a potem dzielimy na kawałki.

Pory oczyszczamy i kroimy w krążki. Cukinie kroimy w półplasterki. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy 1-2 łyżki oliwy i listki tymianku. Warzywa dusimy na małym ogniu przez 30 minut (pierwsze 15 minut pod przykryciem), co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Gotowe doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dostawiamy do przestygnięcia.

Do warzyw dodajemy łososia, pokruszony ser feta i skórkę startą z cytryny. Wbijamy jajka i mieszamy by składniki połączyły się. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Łosoś w cieście filo
Pierwszy arkusz ciasta filo smarujemy po wierzchu roztopionym masłem i przykrywamy kolejnym. Wierzch drugiego płatu smarujemy ponownie masłem i przykrywamy kolejnym. Postępujemy tak ze wszystkimi płatami ciasta, a następnie układamy je razem jeden na drugim, w tortownicy lub naczyniu żaroodpornym o średnicy 25 cm, by brzegi ciasta były poza naczyniem.

Farsz przekładamy do foremki wyrównujemy wierzch i przykrywamy brzegami ciasta by te zachodziły na siebie. Wierzch ciasta smarujemy resztką masła i posypujemy startym parmezanem.

Placek pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni - ciasto powinno być złociste z wierzchu. Łososia w cieście filo podajemy od razu.

8 komentarzy

  1. Pięknie wygląda. Ja mam tylko jeden składnik w lodówce. Niestety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie siedzę i deliberuję nas zakupem jednej z książek Jamiego, a tu proszę - wpis z jednym z przepisów :) Uwielbiam łososia, a ten wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karola, w sensie że filo?

    Gosiu, się wstrzeliłam:) to danie jest smaczne, a i inne przepisy z tej książki wpadły mi w oko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karolina czyli nie tylko ja zrobiłam zapasy jak na wojnę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze wygląda oblednie ale też nie mam wszystkich składników. W weekend może się skuszę by to zrobic

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!