Granola z pistacjami i morelami

środa, 28 stycznia 2015

Granola z pistacjami i morelami

Pierwsze, co zrobiłam w kuchni po powrocie z urlopu, to uzupełnienie zapasów w kuchennych szafkach. Na pierwszy ogień poszedł mój must eat na drugie śniadanie. Granola z pistacjami i morelami to moja dzisiejsza propozycja. Granola ma idealną chrupkość, nie jest zbyt twarda, a po wystudzeniu tworzą się małe bryłki, które ja osobiście uwielbiam. Jeśli nie macie pod ręką takich dodatków jak u mnie, dodajcie migdały i żurawinę czy pekany i suszone wiśnie, będzie równie pysznie. Warto też wybrać miód o charakterystycznym smaku (u mnie tymiankowy), który podkręci całość.
Granola z pistacjami

Granola z pistacjami  - składniki

3 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki sezamu
1/4 szklaki oleju
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki suszonych moreli
3/4 szklanki pistacji (obranych)

Płatki owsiane i sezam wypujemy do miski. Olej i miód mieszamy w szklance i zalewamy płynem płatki z sezamem. Dokładnie mieszamy, by mokre składniki równomiernie pokryły suche.
Granola z pistacjami
Płatki wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 50 minut, co jakiś czas mieszając, by granola równomiernie się zezłociła.
Granola z pistacjami
Na 5 minut przed końcem dodajemy do płatków na blachę pokrojone w paseczki morele i posiekane i obrane pistacje. Mieszamy z płatkami i zapiekamy.

Granolę studzimy i przekładamy do szczelnego pudełka.

3 komentarze

  1. Ja też uwielbiam te bryłki, smakują jak ciasteczka! Granola idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musze wreszcie zrobić domową granolę, obiecuje sobie, obiecuję i nic mi nie wychodzi z tego

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalie, bardzo się cieszę!

    Kurczaku, koniecznie zrób, to takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!