Lasagne z dynią i szpinakiem - składniki na 3-4 porcje
750 g świeżej dyni (polecam piżmową)1 łyżeczka oliwy
płaty makaronu do lasagne
100 g świeżego szpinaku
1/3 szklanki pestek słonecznika
świeży rozmaryn i szałwia (można dać suszone)
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
500 g sera ricotta
2 żółtka
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
100 g + 3 łyżki świeżo startego parmezanu
Dynię obieramy, kroimy w małe kawałki, skrapiamy oliwą, mieszamy, by tłuszcz pokrył dynię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż dynia zmięknie. Miksujemy na puree, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Do płaskiego naczynia z wrzącą wodą wkładamy porcjami makaron, na 3-4 minuty, by zrobił się miękki. Wyjmujemy na durszlak, by obciekły.
Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni.
W dużej misce przygotowujemy oszukany beszamel - mieszamy ser ricotta, żółtka, imbir, 100 g parmezanu. Dodajemy sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Mieszamy do połączenia składników.
Na spód formy 25x25cm wykładamy 1/3 musu z dyni. Posypujemy łyżką świeżo posiekanych ziół lub po 1/2 łyżeczce suszonych. Na to wysypujemy 1/3 porcji pestek słonecznika i układamy 1/3 porcji listków szpinaku. Na wierzch układamy warstwę makaronu, na nim rozsmarowujemy równomiernie masę z serka.
Powtarzamy przekładanie - na beszamel wykładamy 1/3 musu z dyni i kolejne warstwy. Ostatnią warstwa lasagne powinna być masa z ricotty, którą posypujemy 3 łyżkami parmezanu.
Lasagne dyniowe ze szpinakiem pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) przez 20 minut, aż ser rozpuści się, a wierzch zezłoci.
ojejuuu <3 pyszności!
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja lasagne :)
OdpowiedzUsuńZuza, polecam!
OdpowiedzUsuńSandra, a jaka smaczna;)