Spring rolls z tofu - składniki na 15 rollsów
15 arkuszy papieru ryżowego50 g makaronu ryżowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
2 małe marchewki
1 ogórek
1 małe awokado
150 g tofu
1/2 główki sałaty lodowej
Składniki na sos:
5 łyżek sosu ostrygowego
1 1/2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki ciepłej wody
sok z 1 limonki
1 mała papryczka chilli
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Makaron ryżowy moczymy z gorącej wodzie, aż zmięknie, odcedzamy.
Papryki kroimy w cienkie paski, ogórka (nie musimy obierać go ze skóry) i marchewki w słupki, a awokado w cienkie półksiężyce.Sałatę kroimy drobno.
Tofu kroimy w cienkie paski. Przesmażamy je na łyżce oleju, aby zezłociło się z obydwu stron i układamy na ręczniku papierowym.
Każdy z arkuszy papieru ryżowego nawilżamy wodą. U dołu każdego arkusza na środku układamy sałatę, na niej warzywa, awokado i tofu, a na wierzchu porcje makaronu. Boki papieru ryżowego składamy do środka, by się dotykały i zwijamy w roladkę, ściśle trzymając farsz.
Aby przygotować sos mieszamy sos ostrygowy z cukrem i wodą. Dokładnie mieszamy, by cukier się rozpuścił. Dodajemy sos sojowy i pokrojoną drobno papryczkę. Mieszamy do połączenia składników.
Spring rolls z tofu podajemy z sosem.
Bardzo smacznie wyglądają! Delikatne, pyszne.:)
OdpowiedzUsuńale wyglądają! kusisz mnie tymi rollsami :]
OdpowiedzUsuńPełen bajer smakowy...i piekne zdjęcie. Neblina
OdpowiedzUsuńMadziu, dziękuje, jestem fanką tych ryżowych roladek:)
OdpowiedzUsuńKarmelitko, bardzo się cieszę, że kuszę:)
Asiu, piękne dzięki!
Czyli nie trzeba ich smażyć ani piec?
OdpowiedzUsuńrenatozlublina, ja jem je na surowo, bo lubię takie świeże, ale można usmażyć na głębokim tłuszczu albo np ugotować na parze http://kornikwkuchni.blogspot.com/2012/05/sajgonki-na-parze.html
OdpowiedzUsuńDzięki, dobry pomysł z tą parą, bo w związku z pogodą jakoś nie mam ochoty na surowiznę:)
OdpowiedzUsuńrenato, dlatego u mnie ten obiad zaczął się od zupy na rozgrzewkę;)
OdpowiedzUsuń