Pasztet z tuńczyka

piątek, 13 września 2013

Pasztet z tuńczyka

Pyszny, kremowy i delikatny pasztet z tuńczyka zaskoczył mnie smakiem. Rybny smak, który wielu osobom może przeszkadzać, tu nie jest aż tak wyraźny, a idealnie wyważony. Pasztet świetnie też komponuje się z różnymi dodatkami - zamiast papryczki polecam suszone pomidory czy kapary. Idealnie rozsmarowuje się na kanapkach, a jeśli upieczecie go w małych kokilkach i podacie np z sosem z pieczonej papryki, pasztet z tuńczyka zmieni się w wyśmienitą przystawkę. Przepis z magazynu Cuquin.
Pasztet z tuńczyka

Pasztet z tuńczyka - składniki na keksówkę o wymiarach 8x25cm

4 puszki tuńczyka w oleju
80 g świeżych krewetek
2 łyżki białego wytrawnego wina
300 ml mleka skondensowanego
2 łyżki passaty pomidorowej
3 jajka
1 łyżka mąki
1/3 - 1/2 łyżki soli
1 papryczka chilli
po 2 łyżeczki suszonego tymianku i oregano
pieprz do smaku

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki, zalewamy winem i dusimy, aż płyn odparuje. Odstawiamy do wystudzenia.
Pasztet z tuńczyka
W misie malaksera miksujemy: tuńczyka, krewetki, mleko skondensowane, passatę pomidorową, jajka i mąkę. Masa powinna być jednolita. Dodajemy pokrojoną w krążki paprykę i znów miksujemy.

Dodajemy sól, pieprz i zioła. Mieszamy masę, by składniki wymieszały się. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasztet z tuńczyka
Pasztet pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni - wierzch pasztetu zezłoci się, po wbiciu patyczka w środek pasztetu, powinien wyjść on czysty.

Pasztet z tuńczyka studzimy i kroimy w plastry.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!