Choć początkowo to połączenie może wydawać się dziwne, masło orzechowe idealnie komponuje się ze smażonymi warzywami z woka i łososiem. Zamiast ryby można użyć też krewetek albo tofu, smakuje równie dobrze, jak nie lepiej;) Jeśli całość wyda Wam się zbyt mdła, podkręćcie smak sokiem z limonki i nadajcie potrawie trochę więcej charakteru. Przygotowanie dania trwa nie więcej niż 10 minut, ważne jednak, aby wszystkie składniki były przygotowane wcześniej i szybko dodawane do woka i smażone.
Składniki na 2 porcje
200 g filetu z łososia bez skóry
kilka łyżek marynaty teriyaki
80 g groszku cukrowego
1 mała marchewka
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 małej papryczki chilli
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 porcje suchego makaronu udon
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Łososia kroimy w dość spora kostkę 3x4 cm. Przekładamy do miseczki, dodajemy 4-5 łyżek marynaty, delikatnie mieszamy, by pokryć łososia marynatą i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Groszek myjemy, marchewkę obieramy i kroimy w zapałkę. Paprykę kroimy w dość cienkie paski, każdy z nich kroimy na 2 części w poprzek.
Chilli drobno siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek i chilli i smażymy, cały czas mieszając. Dodajemy łososia, zaraz po nim groszek i marchewkę, smażymy 2 minuty, cały czas mieszając, by składniki nie przypaliły się.
Do woka wrzucamy paprykę i dodajemy sos sojowy oraz masło orzechowe. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu i smażymy, by sos i masło pokryły wszystkie składniki. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy. Wykładamy na 2 talerze/do miseczek.
Danie posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ciekawy pomysł z tym masłem orzechowym. A całość wygląda kolorowo i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńpyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńOlka, dziękuję! warto wypróbować:)
OdpowiedzUsuńKarmelitko, dziękuję bardzo:)
bardzo lubię połączenie mięsa i sosu z orzeszków ziemnych :) a ryba??? czemu nie!!!
OdpowiedzUsuńMniamm, ależ pysznie wygląda to danie! Z łososiem,którego bardzo lubię. Myslę,że naprawdę warto wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Wiewióro, to bardzo smaczne połączenie:)
OdpowiedzUsuńMajanko, polecam:)
bardzo smaczne i ciekawe połączenia:) całość wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJustyno, bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuń