Składniki na 2 słoiczki
220 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
200 g marchewki, pokrojonej w kostkę
65 g miękkiego tofu
2 łyżki sezamu, uprażonego na suchej patelni
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka espelette
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki pestek słonecznika
Ciecierzycę, marchew, pokrojone w kostkę tofu, sezam, 2,5 łyżki oliwy oraz przyprawy umieszczamy w malakserze. Miksujemy całość na gładką masę. W razie potrzeby, gdyby masa trudno się miksowała, dodajemy odrobinę - 1-2 łyżki wody.
Doprawiamy do smaku i przekładamy do słoiczków.
Wierzch polewamy pozostałą oliwą, rozprowadzamy po powierzchni, posypujemy pestkami słonecznika i wstawiamy do foremki lub miski z płaskim dnem, może być keksówka. Do foremki wlewamy zimną wodę, aby sięgała połowy wysokości słoiczków - pasztet będziemy piec w kąpieli wodnej.
Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z kąpieli wodnej słoiczki i studzimy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!