Ta pasta to potężna dawka białka dla wegetarian i nie tylko. Smakuje latem - słodki smak papryki, połączony z pachnącym tymiankiem to pyszne połączenie. Dodajcie do tego białą fasolkę i delikatnie orzechowe w smaku tofu, a uzyskacie zdrową i sycącą pastę. Świetnie smakuje ze świeżą bagietką lub krakersami.
Składniki
250 g białej fasolki
1 czerwona papryka
50 g tofu
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka majeranku
kilka gałązek tymianku
1/2 łyżeczki papryczki espelette
sól i pieprz do smaku
Paprykę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Upieczoną w ten sposób przekładamy do foliowej torebki, zamykamy ją i odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu zabiegowi będzie łatwiej zdjąć z papryki skórkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i skórki, kroimy w paski i odstawiamy do wystygnięcia.
Na oliwie podsmażamy z obu stron pokrojone w cienkie paseczki tofu. Przekładamy do misy blendera.
Do blendera wrzucamy też fasolkę, paprykę i przyprawy. Miksujemy całość na pastę o gładkiej konsystencji. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na godzinę, by składniki się "przegryzły".
Pastę można wykorzystać też jako sos do makaronu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Z wielka przyjemnoscia zjadlabym taka kromeczke posmarowana pasta :) Brzmi i wyglada niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńUsciski :)
super przepis, w końcu znalazłam zastosowanie dla tofu, które u mnie zalega :)
OdpowiedzUsuńmajko, bardzo mi miło, że Ci się podoba:)
OdpowiedzUsuńM. jak mam nadmiar to zazwyczaj dzielę na mniejsze porcje i zamrażam. a potem wyjmuje i kombinuje takie rzeczy;)
o, a ten ekskluzywny chlebek ze zdjęcia to jaki? :))
OdpowiedzUsuńRocksanko, przepis na krakersy jest tu: http://kornikwkuchni.blogspot.com/2012/12/krakersy-z-bakaliami.html linkowanie coś poszalało
OdpowiedzUsuń