Dzisiejszy przepis hołduje hasłu prosto i presto, czyli proste, pyszne i przede wszystkim szybkie danie.Czy aby się najeść potrzebny jest dwudaniowy obiad z deserem? Nie. I ten przepis jest tego przykładem. I pokazuje, że aby wyczarować coś pysznego, niewiele trzeba. Przynajmniej mi:) Miłego dnia!
Składniki na 2 porcje
1/3 pęczka szparagów (po 6-7 na głowę)
oliwa z oliwek
sól
1 czerwona papryka
11/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka octu z białego wina
3 gałązki świeżego tymianku
Paprykę wkładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż na skórce z każdej strony pojawią się czarne plamy. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego woreczka i zostawiamy na 10 minut. Obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i wkładamy do blendera. Dodajemy cukier i miksujemy na puree. Przekładamy do garnuszka, dodajemy ocet winny, tymianek i dusimy na małym ogniu, około 7-10 minut, by sos zgęstniał.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, obieraczką do warzyw obieramy szparagi do 1/3 wysokości.
Smarujemy oliwą, posypujemy solą i smażymy na suchej patelni teflonowej (po około 4-5 minut z każdej strony) lub na grillu.
Podajemy z ciepłym sosem paprykowym i bagietką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pięknie,kolorowo i bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :*
Ja też lubię takie prosto i presto ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam proste i szybkie przepisy, szczególnie jeśli korzysta się z takich smacznych produktów jak zielone szparagi :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję!
OdpowiedzUsuńOczko, cieszę się,też to lubię:)
głodomorku, zgadzam się w całej rozciągłości:)