Składniki na 4 porcje
200 g makaronu chińskiego noodle
1/4 szklanki oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1/2 czerwonej papryki, oczyszczonej
1/2 żółtej papryki, oczyszczonej
1 mały ogórek, pokrojony w cienkie słupki, 4 cm długości
2 łyżeczki curry w proszku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki wytrawnego sherry
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie
Makaron włożony do garnka zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na pięć minut. Po tym czasie odcedzamy.
Rozgrzewamy olej w woku lub na patelni. Wrzucamy cebulę, rozgnieciony czosnek i pokrojone w cienkie paski papryki. Smażymy, mieszając, przez 3 minuty.
Dodajemy ogórka i curry, mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty.
Dodajemy wymieszany bulion, sos sojowy, sherry i cukier. Mieszamy, aż się zagotuje. Następnie wrzucamy na patelnię makaron i cebulki (część zostawiamy do posypania na koniec). Smażymy na małym ogniu przez kolejne 3 minuty, mieszając, aż wszystkie składniki połączą się, a sos obklei makaron.
Przekładamy makaron na talerze, posypujemy resztą szczypioru.
Bardzo lubię takie szybkie dania:) to wygląda naprawdę apetycznie
OdpowiedzUsuńKorniku, fajny przepis! Choc wczytujac sie w skladniki mozna by bylo pomyslec, ze musi byc czasochlonny. A tu prosze, 15 minut i obiad gotowy! Genialny na koncowke tygodnia gdy zmeczeni nie mamy ochoty spedzac w kuchni dlugich godzin.
OdpowiedzUsuńpysznie i kolorowo.. i jeszcze szybko się robi. tak jest idealnie.
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, wkrótce będę miała tylko rzeczywiście 15 min na gotowanie, wiec się przyda na pewno :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie szybkie dania. Chociaż najbardziej na czas zwraca Pan R., gdy ma ugotować obiad. Ja się dzisiaj bawiłam w knedle. Trochę więcej niż 15 min ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Też próbowałem kiedyś zielonego ogórka na ciepło w orientalnym daniu. Zaskakujące (przynajmniej dla mnie), ale dobre! Ma po podgrzaniu konsystencję cukinii.
OdpowiedzUsuńA co do 15 minut i frykasów - mam zupełnie inne skojarzenia, myślę że tyle czasu wystarczy, aby ugotować coś ekstra :). Jak widać po tym makaronie zresztą..
lubię takie dania, szybkie, kolorowe :)
OdpowiedzUsuńIdealne zdjęcia. Takie soczyste, takie świeże...trudno uwierzyć w tej feerii barw, że zbliża się jesień!
OdpowiedzUsuńTyno, piękne dzięki!
OdpowiedzUsuńDario&Jarku, warzywa wystarczy pokroić, hop na patelnię i po 10 minutach gotowe:) a u mnie z tymi szybkimi daniami raczej w tygodniu zasuwam, w weekend wreszcie można coś podłubać:)
Asiejko, do Twojej listy jeszcze bym dopisała, żeby było smacznie, ale w tym przypadku akurat się udało;)
Kamilo, dokładnie tak:)
Monami, dzięki!
M, ja na szczęście już żegnam się z 15-minutówkami. nie żeby mi nie smakowało, ale wreszcie będę miała więcej czasu:)
Oczko, ze śliwkami te knedelki pewnie... mniam:) za takie skarby to ja mogę i 15 godzin w kuchni odstać jak będzie trzeba:)
jadalnepijalne, ja też początkowo bałam się ogórka, ale okazało się, że niepotrzebnie, jest bardzo ok i nie przypominał obślizgłych dżdżownic jak mi się wymyśliło przed konsumpcją;) dzięki!
Niebieska Pistacjo, i ja, od razu człowiekowi lepiej, jak je coś tak energetycznego:)
Olu, dziękuję! mi jesień (jeśli ze słońcem i kolorami) nie przeszkadza wcale:)
Pozdrawiam, Kochani!
Szybko i smakowicie,a do tego bardzo ładnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
jesienna curry - to połączenie kolorów wspaniale prezentuje jesień taka, jaką lubię;]
OdpowiedzUsuńMajanko, dzięki, buziole:)
OdpowiedzUsuńShy, bardzo się cieszę, że Ci się podoba:)