Wegański mus czekoladowy

środa, 8 marca 2017

Wegański mus czekoladowy

Z czego zrobiony jest wegański mus czekoladowy? Z 3 składników! cukier i czekolada to raczej nie jest zaskoczenie, ale nietypowy jest ostatni składnik - aquafaba, czyli zalewa, którą wylewamy odcedzając ciecierzycę z puszki.  Brzmi dziwnie? Tak, ale zapewniam, że to doskonały wegański zamiennik białka kurzego. Doskonale się ubija, smak nie jest wyrazisty na tyle, by przeszkadzał. Przyznam szczerze, że sądzę, że niewiele osób, widząc już ubitą aquafabę, byłoby w stanie rozpoznać na pierwszy rzut oka, że nie jest to klasyczna piana z białek. 
A jak smakuje gotowy mus? Perfekcyjnie! Nie wyczujecie w smaku żadnej cieciorki. Deser jest delikatny, lekki i puszysty. Jeśli chcecie możecie dodać szczyptę cynamonu, skórkę z pomarańczy czy chlust rumu, by podkręcić jego smak. Więc kolejnym razem, kiedy będziecie otwierać puszkę z ciecierzycą, zamiast wylewać zalewę do zlewu, ubijcie ją na sztywno i przygotujcie sobie ten wegański mus czekoladowy!
Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy - składniki na 2 porcje

140 g zalewy z ciecierzycy z puszki
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru kokosowego (lub zwykłego)
2 łyżki pistacji

Aquafabę - zalewę pozostałą po odcedzeniu ciecierzycy z puszki, wlewamy do misy miksera i ubijamy tak samo jak białka jaj - na wysokich obrotach. Najpierw powinna spienić się, by powstały duże pęcherzyki powietrza, a potem z przezroczystego płyny zmieniać się w biała pianę. Kiedy piana będzie już składać się z malutkich pęcherzyków, będzie biała i zacznie stawać się sztywna, zwiększamy obroty i dodajemy cukier. Ubijamy dalej aż do otrzymania gęstej, białej lśniącej i sztywnej piany. Ubita piana z aquafaby nie powinna wypaść z miski, kiedy przechylimy ją do góry nogami.
Wegański mus czekoladowy
Kiedy ubija się beza, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie studzimy ją. Do ubitej piany dodajemy czekoladę, wlewając ją cienką strużką i mieszamy szpatułką - delikatnie, by nie zniszczyć piany, ale jednocześnie by dokładnie wymieszać składniki.Na tym etapie można też dodać dodatki do smaku.
Wegański mus czekoladowy
Mus przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wegański mus czekoladowy przed podaniem dekorujemy pistacjami.

2 komentarze

  1. Ha! Wczoraj kupiłam właśnie puszkę ciecierzycy. Przeznaczenie? :) Chyba niedługo wypróbuję ten mus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I wypróbowany :) Wyszedł naprawdę pyszny :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!