Upieczenie tego chleba nie wymaga wiele uwagi czy zaangażowania, ważne jednak, by dobrze rozplanować czas, bo musi on na różnych etapach przygotowania spędzić po kilka godzin w lodówce.
Chleb z czarnym sezamem - składniki na keksówkę 29x11cm
606 g mąki pszennej chlebowej398 g wody
180 g aktywnego zakwasu żytniego
14 g soli
30 g ziaren czarnego sezamu
Rano, na dzień przed tym,kiedy chcemy upiec chleb, mąkę wsypujemy do misy miksera, dolewamy wodę i wyrabiamy końcówką z hakiem lubi mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Misę wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Wieczorem dodajemy do mąki z wodą zaczyn i zaczynamy wyrabiać chleb - hakiem na średnich obrotach robota. Po kilku minutach ciasto powinno być jednolite, gładkie, niezbyt lepkie. Dosypujemy sól i wyrabiamy jeszcze około 3 minuty.
Ciasto na chleb przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie dodajemy uprażony na suchej patelni i wystudzony sezam i składamy ciasto. Przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepło. W sumie powinniśmy ciasto złożyć czterokrotnie w 30 minutowych odstępach. Po procesie składania chleb z czarnym sezamem powinien jeszcze wyrastać przez godzinę.
Ciasto przekładamy na blat, formujemy bochenek - prostokątny lub okrągły i przekładamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej mąka keksówki lub oprószonego mąką koszyka rozrostowego. Przykrywamy folią, by ciasto nie wyschło i wstawiamy koszyk lub foremkę na 12-20 godzin do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy je na godzinę na kuchenny blat. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni.
Chleb smarujemy z wierzchu wodą i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po kwadransie temperaturę zmniejszamy do 220 stopni i dopiekamy przez kolejne 20-25 minut. Chleb powinien zezłocić się z wierzchu, a postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.
Upieczony, studzimy najpierw w foremce, a potem przekładamy chleb z czarnym sezamem na kratkę do całkowitego wystudzenia.
śliczny! sezam bardzo jest wyczuwalny w smaku :?
OdpowiedzUsuńNie, ale jak nie lubisz, możesz podmienić na przykład na mak czy siemię :)
Usuń