Chlebek bananowy - składniki na keksówkę o wymiarach 20x11cm
2 przejrzałe banany + 1 żółty1 jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
80 g groszków - u mnie toffi, może być posiekana czekolada
1/3 szklanki oleju
60 g płatków owsianych górskich
65 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dojrzałe banany przekładamy do misy miksera i przy użyciu płaskiego mieszadła (tego do kruchego ciasta) miksujemy je na puree. Dodajemy cukier, chwilę ubijamy, a następnie dodajemy jajko i żółtka. Kiedy składniki się połączą, wlewamy olej i miksujemy krótko, by powstała jednolita masa.
Płatki owsiane miksujemy w malakserze na mniejsze kawałki - wielkości otrębów. Mieszamy je z mąką razową i sodą - wszystkie składniki wsypujemy do mokrych i chwilę miksujemy, by wszystko połączyło się. Na koniec dodajemy groszki i miksujemy do wymieszania.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej delikatnie masłem keksówki. Banana kroimy na pół w poprzek, a każdą połówkę jeszcze na pół wzdłuż. Układamy na cieście, delikatnie dociskając
Chlebek bananowy pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni - do suchego patyczka. Studzimy w foremce.
Świetny blog! Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na taką wersję :)
OdpowiedzUsuń