Składniki na patelnię o średnicy 23 cm
200 g ugotowanego makaronu spaghetti (około 50 g suchego)
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 cukinia
4 jajka
70 g Mozzarelli
2 łyżki startego Parmezanu
100 g krewetek (ugotowanych i oczyszczonych)
sól, pieprz, płatki chilli do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż zmięknie, a następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i czosnek i smażymy około 8 minut, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy warzywa solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia.
Mieszamy z makaronem, krewetkami i usmażonymi warzywami. Całość dobrze mieszamy i wlewamy na patelnię, na której wcześniej smażyły się warzywa.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
Smażymy frittatę przez około 7 minut na średnim ogniu, aż zetnie się ona od spodu. Następnie wkładamy ją do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut.
Danie przekładamy na talerz i dzielimy na porcje. Przed podaniem dekorujemy frittatę tymiankiem.
Bardzo fajny, prosty i smaczny przepis.
OdpowiedzUsuń