Burek to danie wywodzące się z kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Turcji. Zazwyczaj do przygotowania tej potrawy wykorzystuje się ciasto yufka lub filo i nadziewa mięsem, serem, szpinakiem czy ziemniakami.Muszę przyznać, ze oryginalne dania jadłam lata temu w Chorwacji i z przyjemnością wróciłam do tego smakowitego street foodu.W mojej wersji jest szpinak i ser feta a otaczają je warstwy chrupiącego, cieniutkiego ciasta filo. Danie na tyle nam zasmakowało, że jedliśmy je czterokrotnie w ciągu tygodnia. Jeśli uda Wam się trafić ciasto filo, burek ze szpinakiem i serem powinien znaleźć się na Waszych talerzach. Oryginalny przepis tu.
Składniki
9 płatów ciasta filo, rozmrożonych
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g świeżego szpinaku
130 g sera feta
3 łyżki sezamu
sól i pieprz do smaku
Na dużej patelni (u mnie wok), na łyżce oliwy smażymy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż cebula się zeszkli.Dodajemy na patelnię szpinak i smażymy go na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a listki stracą na objętości - około 10 minut. doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy szpinak wystygnie, dodajemy do niego pokruszony ser feta, mieszamy, by składniki połączyły się.
2 łyżki oliwy z oliwek, mleko, jogurt naturalny i jajko mieszamy w kubeczku. Dodajemy sól i pieprz do smaku, dostawiamy.
Płat ciasta filo składamy na pół (wzdłuż) i układamy an blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy płat 3-4 łyżkami mieszaniny mleczno-jajecznej. Masa powinna dokładnie nawilżyć cały placek i nawilżyć go.
Kolejny płat ciasta składamy na pół i układamy na pierwszym płacie. Znów smarujemy go mieszanką mleczno-jajeczną.
Kolejny płat ciastka przecinamy na pół (wzdłuż) i układamy na dwóch poprzednich. Na niego wykładamy szpinak z serem i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni placka, zostawiając 1 cm odstępu od brzegu.
Szpinak przykrywamy kolejnym płatem ciasta (nieprzeciętym, czyli de facto dwiema warstwami) i smakujemy go mieszanką jajka z mlekiem. Układamy na wierzchu kolejny płat ciasta i znów smarujemy mieszanką. Pojedynczy płat ciasta (ten, który został na po wcześniejszym przecięciu dużego placka) układamy na wierzchu i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem.
Placek pieczemy przez 30 minut, do zezłocenia, w temperaturze. 170 stopni (termoobieg). Podajemy od razu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Szkoda tylko, że tak trudno znaleźć ciasto filo :)
OdpowiedzUsuńtakiego burka to ja poproszę :) a tak serio bardzo apetyczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, w zasadzie tylko kuchnie świata niestety. Chyba że zrobić samemu;)
OdpowiedzUsuńWiewióro, bardzo pyszna:) Polecam!
Ciekawa nazwa ;). Podoba mi się to danie :)
OdpowiedzUsuńMajanko, bardzo polecam:)
OdpowiedzUsuń