Tarta z dynią, rukolą i serem feta - składniki na tartę o średnicy 24 cm
Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej jasnej
1 jajko
95 g zimnego masła
kilka łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
250 g dyni piżmowej, obranej
1 łyżeczka oliwy
2 garście rukoli
75 g sera feta, pokrojonego w kostkę
240 g jogurtu naturalnego
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowujemy ciasto - Mąkę wymieszana z solą wsypujemy na blat, robimy w środku dołek. Wbijamy jajko, a dookoła niego układamy kawałki masła. Szerokim nożem siekamy mąkę, mieszając ją z pozostałymi składnikami. Kiedy zaczną powstawać grudki, ciasto należy zacząć wyrabiać dłońmi. Kiedy uformujemy jednolite, gładkie ciasto, formujemy z niego dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek, by wypełnić foremkę o średnicy 24 cm (razem w bokami). Przed wyłożeniem formy ciastem, smarujemy ja masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim papier do pieczenia i kulki ceramiczne.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni (termoobieg), następnie zdejmujemy kulki i papier i dopiekamy jeszcze 5 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika.
Dynię kroimy w niedużą kostkę (wielkości kości do gry. Polewamy oliwą, mieszamy, posypujemy solą i pieprzem, ponownie mieszamy i układamy na blasze. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg). Studzimy.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do jogurtu, doprawiamy do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołową i mieszamy. Dodajemy dynię, rukolę (jeśli listki są duże, kroimy ją na mniejsze kawałki) i ser feta. Delikatnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Tartę z dynią pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 stopni (termoobieg). Po upieczeniu podajemy z ulubioną sałatą.
Może zainteresuje Cię też tarta z dynią i szpinakiem.
cudowna mglista kolorystyka zdjęć! zauroczyły mnie podobnie jaki smaki :) mniam!
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za jakąś pyszną wytrawną tartą.
OdpowiedzUsuńPycha zdjęcia!!:)
Wiewióro, bardzo mi miło! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńJustyno,piękne dzięki:)
Majanko, dzięki! Zapraszam na obiad zatem:)
fajne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńZielenino, dzięki:)
OdpowiedzUsuń