Zielone szparagowe risotto

wtorek, 14 maja 2013

Zielone szparagowe risotto

Macie ochotę na risotto ze szparagami? Przepis na nie podawałam Wam już 2 lata temu tu - risotto ze szparagami, ale dzisiejsza propozycja to szparagowy level-up. Szparagi w tym daniu pojawiają się w dwóch wersjach - jako składnik płynny i szparagowe główki w całości. Dzięki temu rozwiązaniu risotto jest wiosennie zielone. Przepis na szparagi, który warto wypróbować. Oryginalną recepturę znajdziecie tu, moje drobne zmiany poniżej.
Składniki na 3 porcje

350 g zielonych szparagów
40 g szpinaku baby
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
3/4 szklanki* ryżu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
3 łyżki tartego Parmezanu
kilka łyżek soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Okrawamy główki, resztę szparagów tniemy na 3 cm kawałki.
W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzucamy szparagowe główki i gotujemy przez minutę. Wyławiamy je łyżką cedzakową, i przekładamy do miseczki wypełnionej woda i kilkoma kostkami lodu, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie do wrzątku dodajemy pozostałe kawałki szparagów i gotujemy 3 minuty. Wyławiamy i przekładamy do malaksera. dodajemy do nich szpinak i miksujemy całość na puree.
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na dużej patelni (u mnie wok) rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę (na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodajemy ryż i smażymy przez minutę.

Do ryżu i cebuli wlewamy wino. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy, aż płyn odparuje.

Następnie na patelnię wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy, od czasu do czasu mieszając widelcem (szczególnie pod koniec), aż ryż wchłonie płyn.
Dolewamy kolejną szklankę bulionu i znów gotujemy, sprawdzając, czy ryż jest już miękki, ale delikatnie al dente, aż płyn zostanie wchłonięty. Jeśli ryż cały czas będzie niedogotowany wlewamy jeszcze troche płynu (może to być ewentualnie woda).

Do gotowego risotto dodajemy masło, puree szparagowo-szpinakowe i mieszamy całość. Dodajemy sok z cytryny, starty ser i znów mieszamy Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.
Przekładamy na talerze, układamy na wierzch główki szparagów i podajemy.

* pojemność szklanki w tym przypadku to 200 ml

7 komentarzy

  1. Pięknie zielono i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak pięknie zielono! Tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moni, zgadza się:)

    Majanko, i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne i zielone! :D A szparagi uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. nashelly, polecam to danie:) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę Ci przyznać, że szpinaku ze szparagami nie łączyłam, ale bardzo mi się to podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczko, bardzo się cieszę, jest pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!