
Składniki na ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
1 opakowanie drożdży instant
65 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
65 g masła, pokrojonego w kostkę
Składniki nadzienia:
50 g miękkiego masła
1 łyżka cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
50 g miękkiego masła
1 łyżka cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
1 jajko, lekko roztrzepane
Do miski miksera dodajemy wszystkie składniki ciasta poza masłem i wyrabiamy gładkie ciasto przez około 5 minut na średnich obrotach. Następnie dodajemy miękkie masło, cały czas miksując. Ciasto stanie się lepkie, ale wyrabiane przez kolejne 5 minut wróci do swojej pierwotnej formy. Gotowe ciasto powinno być miękkie, delikatne i nie lepić się zbytnio do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i wstawiamy na noc po lodówki, przykrywając miskę folią. Ciasto może też wyrastać w cieple przez około godzinę - do podwojenia objętości.
Po nocy, wyjmujemy ciasto z lodówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by złapało temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie - do rozpuszczonego masła dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Na podsypanym mąką blacie delikatnie wyrabiamy ciasto, a następnie wałkujemy na placek o wymiarach 45-60 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy nadzienie i przykrywamy drugą połową.
Placek kroimy w poprzek na paski szerokości 3-4 cm. Łapiemy pasek w dłoniach i zawijamy go z dwóch stron, tworząc spiralkę. Każdą spiralkę zawijamy w supełek, przeciągając jedną z końcówek przez pętelkę z ciasta. Postępujemy tak ze wszystkimi paskami ciasta.
Gotowe bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do rośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zezłocenia około 15 minut. Studzimy na kratce.
Do miski miksera dodajemy wszystkie składniki ciasta poza masłem i wyrabiamy gładkie ciasto przez około 5 minut na średnich obrotach. Następnie dodajemy miękkie masło, cały czas miksując. Ciasto stanie się lepkie, ale wyrabiane przez kolejne 5 minut wróci do swojej pierwotnej formy. Gotowe ciasto powinno być miękkie, delikatne i nie lepić się zbytnio do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i wstawiamy na noc po lodówki, przykrywając miskę folią. Ciasto może też wyrastać w cieple przez około godzinę - do podwojenia objętości.
Po nocy, wyjmujemy ciasto z lodówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by złapało temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie - do rozpuszczonego masła dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Na podsypanym mąką blacie delikatnie wyrabiamy ciasto, a następnie wałkujemy na placek o wymiarach 45-60 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy nadzienie i przykrywamy drugą połową.
Placek kroimy w poprzek na paski szerokości 3-4 cm. Łapiemy pasek w dłoniach i zawijamy go z dwóch stron, tworząc spiralkę. Każdą spiralkę zawijamy w supełek, przeciągając jedną z końcówek przez pętelkę z ciasta. Postępujemy tak ze wszystkimi paskami ciasta.
Gotowe bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do rośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zezłocenia około 15 minut. Studzimy na kratce.
Wspaniałe bułeczki!
OdpowiedzUsuńMoje ukochane buleczki <3
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentują te supełki :)
OdpowiedzUsuńno i z pewnością zniewalają cynamonowym zapachem
jakie ładne!Ciekawe czy też bym umiała tak ładnie zwinąć, bo na ogół mam dwie lewe ręce do takich rzeczy!
OdpowiedzUsuńKamilo, dziękuję!
OdpowiedzUsuńchochlikikuchenne, bardzo się cieszę, że znalazłaś je u mnie:)
Moni, są super!
Zielenino, u mnie na początku było trzymanie się instrukcji, ale potem już freestyle i poszło całkiem nieźle:)
Norwegowie mają świetne te przepisy na bułeczki cynamonowe. Śliczne są u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dokładnie tak, te są pyszne:) Dzięki!
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńJustyno, dzięki!
OdpowiedzUsuń