Kolejna śniadaniowa jajeczno-szparagowa propozycja. Jeśli zamiast zapiekanych jajek oeuf cocotte wolicie zacząć dzień od jajecznicy, polecam mniej klasyczną, wypasioną wersję ze szparagami i krewetkami. Jajecznica najlepiej smakuje podana na kromkach domowego chleba razowego. Inspiracja z magazynu "Food&Travel".
Składniki na 2 porcje
4 jajka
8 gotowanych krewetek
3 łyżki masła
6 szparagów
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
papryka espelette lub słodka papryka w proszku
Jajka roztrzepujemy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi gotujemy przez 5 minut w osolonej i posłodzonej wodzie, aż będą miękkie, lecz jędrne. Kroimy w 3-4 cm kawałki, wszystkie kawałki poza główkami kroimy wzdłuż.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy chwilę. Dodajemy krewetki, smażymy je 2-3 minuty.
Na patelnię wlewamy roztrzepane jajka, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jajecznicę wg upodobań jeśli chodzi o stopień ścięcia jajek. Dodajemy pocięte szparagi, mieszamy całość i posypujemy po wierzchu papryką.
Podajemy z ulubionym pieczywem lub na ulubionym pieczywie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
jajecznicy w takiej wersji jeszcze nie jadłam! ale super! :)
OdpowiedzUsuńWYŚMIENITA JAJECZNICA! MOJE SMAKI!
OdpowiedzUsuńBon Appetit, jeśli to Twoje smaki, to polecam, pyszna odmiana niedzielnej jajorki;)
OdpowiedzUsuńPołączenie wszystkich smaków, które uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPycha!:)
Konwalie, cieszę się, że przepis Ci się podoba, zapraszam na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam szparagi. A ten przepis jest naprawdę wspaniały, bo prosty i z pewnością obłędnie smaczny. Zrobiłabym tytko bez czosnku, bo jestem na niego uczulona.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith
Madame Edith, ja też je bardzo lubię, a jajecznica faktycznie prosta, mam jednak wrażenie, że czasem ciężko wyrwać się z rutynowego zestawu jajecznicy ze szczypiorkiem a tu proszę, kilka dodatków i od razu inne danie.
OdpowiedzUsuń