Jajecznica ze szparagami i krewetkami

niedziela, 13 maja 2012

Jajecznica ze szparagami i krewetkami

Kolejna śniadaniowa jajeczno-szparagowa propozycja. Jeśli zamiast zapiekanych jajek oeuf cocotte wolicie zacząć dzień od jajecznicy, polecam mniej klasyczną, wypasioną wersję ze szparagami i krewetkami. Jajecznica najlepiej smakuje podana na kromkach domowego chleba razowego. Inspiracja z magazynu "Food&Travel".
Składniki na 2 porcje

4 jajka
8 gotowanych krewetek
3 łyżki masła
6 szparagów
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
papryka espelette lub słodka papryka w proszku

Jajka roztrzepujemy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi gotujemy przez 5 minut w osolonej i posłodzonej wodzie, aż będą miękkie, lecz jędrne. Kroimy w 3-4 cm kawałki, wszystkie kawałki poza główkami kroimy wzdłuż.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy chwilę. Dodajemy krewetki, smażymy je 2-3 minuty.
Na patelnię wlewamy roztrzepane jajka, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jajecznicę wg upodobań jeśli chodzi o stopień ścięcia jajek. Dodajemy pocięte szparagi, mieszamy całość i posypujemy po wierzchu papryką.

Podajemy z ulubionym pieczywem lub na ulubionym pieczywie.

7 komentarzy

  1. jajecznicy w takiej wersji jeszcze nie jadłam! ale super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYŚMIENITA JAJECZNICA! MOJE SMAKI!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bon Appetit, jeśli to Twoje smaki, to polecam, pyszna odmiana niedzielnej jajorki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie wszystkich smaków, które uwielbiam!
    Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Konwalie, cieszę się, że przepis Ci się podoba, zapraszam na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ubóstwiam szparagi. A ten przepis jest naprawdę wspaniały, bo prosty i z pewnością obłędnie smaczny. Zrobiłabym tytko bez czosnku, bo jestem na niego uczulona.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Madame Edith, ja też je bardzo lubię, a jajecznica faktycznie prosta, mam jednak wrażenie, że czasem ciężko wyrwać się z rutynowego zestawu jajecznicy ze szczypiorkiem a tu proszę, kilka dodatków i od razu inne danie.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!