Składniki na 4 porcje
340 g chińskiego makaronu pszennego
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 duży ząbek czosnku1 łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
1 papryczka chilli czerwona lub zielona
2 łyżeczki przypraw pięć smaków
350 g krewetek
2 zielone papryki, oczyszczone150 g małych różyczek brokułów
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego sherry
Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, by woda zaledwie przykrywała grzyby. Odstawiamy do namoczenia na 10 minut. Następnie przecedzamy i odciekamy grzyby na sitku. Płynu nie wylewamy, odstawiamy. Usuwamy twarde ogonki z grzybów i kroimy w plastry.
Makaron zalewamy wrzątkiem, moczymy 4 minuty, aż będzie miękki, odlewamy wodę, makaron odstawiamy.
Na dużym ogniu rozgrzewamy wok lub patelnię, wlewamy łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący wrzucamy zmiażdżony czosnek, imbir, chilli drobno posiekane i przyprawę pięć smaków. Smażymy, cały czas mieszając, 30 sekund, pilnując, żeby składniki nie przypaliły się.
Wkładamy do warzyw krewetki i smażymy przez 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżka cedzakową, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju, dodajemy paprykę pokrojoną w cieknie krążki, brokuły, seler naciowy w plastrach i grzyby. Smażymy, cały czas mieszając, 2 minuty. Wlewamy płyn z grzybów, sos sojowy, sherry a następnie krewetki. Dusimy, mieszając minutę, aż krewetki będą podgrzane.
Dodajemy na patelnię makaron, mieszamy, chwilę podgrzewamy i podajemy.
Danie można udekorować liśćmi kolendry.
Cudo. Chińczyki na mieście zdecydowanie do ominięcia przy takim talerzu.
OdpowiedzUsuńNormalnie ślinka leci na widok tych krewetek! Reszta składu dania też bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale to obłędnie wygląda...mniam
OdpowiedzUsuńKabamaigo, wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuńLashqueen, całość świetnie się komponuje, ale i dla mnie te krewetki najlepsze:)
Kamilciu, a jak smakuje!;)
U mnie na blogu też krewetki:) ale w sałatce. Smażone krewetki z czosnkiem, imbirem i ostrą papryką - chyba można powiedzieć, że to klasyka... Super przepis.
OdpowiedzUsuńmhm.. pysznie się prezentuje i pewnie równie niebiańsko smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie:) Krewetki - pycha:)
OdpowiedzUsuńOgromnie smakowite, kolorowe danie. Zjadłabym takie z wielką chęcią! :)
OdpowiedzUsuńMT, to lecę obejrzeć, bo wymienione przez Ciebie składniki zapowiadają przepyszne danie!
OdpowiedzUsuńShy, nam baaaardzo smakowało:)
Aniu, bardzo dziękuję!
Oliwko, właśnie te kolory mnie urzekły.
Niezastąpiony makaron w wersji na ostro? jestem na tak, prezentuje sie genialnie :)
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia leci slinka:) wyglada smkowicie:)
OdpowiedzUsuńDaisyDukes, super, bardzo się cieszę! a danie pyszne.
OdpowiedzUsuńAgo, miło mi, że Ci się podoba!
oj jak dwno nei jadłam chow main.. dzieki za przypomnienie czas go zrobic, bo twoj wyglada swietnie.
OdpowiedzUsuńMT, to ja lecę sprawdzić co u Ciebie, bo zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńShy, tak jest!
Aniu, krewetki świetnie sie komponują z całym daniem, więc polecam bardzo!
Bernadeto, bardzo dziękuję i faktycznie, warto zrobić:)