Sprawdźcie też patent na odciskanie cukinii - zamiast ściskać ja w dłoniach na raty, zawińcie całość w ściereczkę i mocno odciśnijcie. Szybko, sprawnie i cel osiągnięty w 100%, nic nie podpłynie sokiem!
U mnie pulpety z cukinii podane w klasycznym stylu - z makaronem spaghetti i sosem z pomidorów.
Przepis znaleziony tu.
Pulpety z cukinii - składniki na 15 pulpetów
2 duże cukinie1 szalotka
2 duże ząbki czosnku
1 jajko
200 g ricotty
3 łyżki startego parmezanu
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki jaglanej (w razie czego zastąpić dodatkowymi 3-4 łyżkami bułki tartej)
2 łyżki posiekanej bazylii
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Cukinie, cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Delikatnie solimy, co pozwoli usunąć nadmiar soków z cukinii i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa można odcisnąć partiami w dłoniach, ale najłatwiej zawinąć całość w ściereczkę lub gazę i mocno odcisnąć.
Warzywa przekładamy do miski i dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy całość, by powstała jednolita masa i formujemy z niej 15 kotlecików wielkości małej mandarynki.
Pulpety obtaczamy w zwilżonych olejem dłoniach i układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej silikonową matą i delikatnie posmarowanej olejem. Pulpety z cukinii pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni, odwracając je na ostatnie 10 minut, by zrumieniły się także od spodu.
Najlepiej smakują podane od razu.
jestem pod wrażeniem jak pięknie zwarte wyszły :) pycha!
OdpowiedzUsuńMega danie dla wegetarian. Dzięki za inspiracje! :)
OdpowiedzUsuńsuper danie
OdpowiedzUsuń