Pulpety z cukinii

środa, 27 września 2017

Pulpety z cukinii

Pyszne, tegoroczne cukinie jeszcze są, dlatego warto wykorzystać je i przygotować pulpety z cukinii. Delikatne, lekkie, a jednocześnie sycące. Ja swoje upiekłam w piekarniku i wydaje mi się, że to ciekawszy na nie patent niż smażenie na patelni. Pulpeciki wzbogaciłam ricottą, a żeby nie sypać dużo bułki tartej, bo i po co, dosypałam nieco mąki jaglanej, która chłonie wilgoć z warzyw. 
Sprawdźcie też patent na odciskanie cukinii - zamiast ściskać ja w dłoniach na raty, zawińcie całość w ściereczkę i mocno odciśnijcie. Szybko, sprawnie i cel osiągnięty w 100%, nic nie podpłynie sokiem!
U mnie pulpety z cukinii podane w klasycznym stylu - z makaronem spaghetti i sosem z pomidorów
Przepis znaleziony tu.
Pulpety z cukinii

Pulpety z cukinii - składniki na 15 pulpetów

2 duże cukinie
1 szalotka
2 duże ząbki czosnku
1 jajko
200 g ricotty
3 łyżki startego parmezanu
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki jaglanej (w razie czego zastąpić dodatkowymi 3-4 łyżkami bułki tartej)
2 łyżki posiekanej bazylii
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Cukinie, cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Delikatnie solimy, co pozwoli usunąć nadmiar soków z cukinii i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa można odcisnąć partiami w dłoniach, ale najłatwiej zawinąć całość w ściereczkę lub gazę i mocno odcisnąć.
Pulpety z cukinii
Warzywa przekładamy do miski i dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy całość, by powstała jednolita masa i formujemy z niej 15 kotlecików wielkości małej mandarynki.
Pulpety z cukinii
Pulpety obtaczamy w zwilżonych olejem dłoniach i układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej silikonową matą i delikatnie posmarowanej olejem. Pulpety z cukinii pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni, odwracając je na ostatnie 10 minut, by zrumieniły się także od spodu.

Najlepiej smakują podane od razu.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!