W słoiku zalegała mi mąka gryczana, z którą nie chciałam piec kolejnego chleba, pomyślałam więc o słodkich placuszkach. Żeby nieco osłabić jej wyrazisty aromat, dodałam banana, który łagodzi całość i jest naturalnym słodzikiem.
Placki są sycące i nie potrzebują wielu dodatków - wystarczy grecki jogurt i świeże owoce, by z placków gryczanych z bananem zrobiła się prawdziwa śniadaniowe uczta!
Placki gryczane z bananem - składniki na 11 placków
1 szklanka mąki gryczanej1 3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 banan
2 łyżki chia
1 łyżeczka miodu gryczanego
łyżeczka oleju kokosowego
duża szczypta proszku do pieczenia
owoce sezonowe
Banana miksujemy z jajkiem, mlekiem, olejem kokosowym i chia. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz miód i blendujemy całość, by uzyskać jednolite ciasto bez grudek.
Placuszki smażymy na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron, obracając, kiedy na powierzchni placków pojawi się dużo bąbelków powietrza.
Gotowe placki gryczane z bananem serwujemy lekko ciepłe z gęstym jogurtem i ulubionymi owocami - u mnie były to maliny, jeżyny, jagody i marakuja.
Prezentują się rozkosznie :)
OdpowiedzUsuńMasz babo placek - zgłodniałam ;) pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńzrobione zjedzone pyyyyyszzzznnnneeeeee! dziękuję
OdpowiedzUsuń