Parkin - składniki na foremkę o wymiarach 23x23cm
100 g mąki pszennej jasnej100 g mąki owsianej lub pszennej razowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g brązowego cukru
80 g masła
80 g melasy
80 g golden syropu
3 jajka
W misce mieszamy mąki, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia.
Cukier masło, melasę, golden syrup umieszczamy w garnuszku i gotujemy na średnim ogniu, by masło rozpuściło się. Studzimy.
Jajka ubijamy i wlewamy cukrowo-maślaną mieszankę, cały czas ubijając, aż składniki połączą się. Wsypujemy suche składniki i dalej ubijamy, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Parkin pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Wyglada mega apetycznie. Jeszcze nigdy nie jadlam i nie pieklam ale juz czytajac Twoj opis mam ochote biec do kuchni :)
OdpowiedzUsuńWYglada super!
OdpowiedzUsuńCzy myslisz, ze mozna uzyc tylko maki owsianej?
Pozdrawiam serdecznie
Anna
Majko, lepiej biegnij, ciasto jest super:)
OdpowiedzUsuńanno, jasne, zwiększ tylko porcję spulchniaczy do 1/2 łyżeczki każdy
zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńJustyno, miło mi to słyszeć
OdpowiedzUsuńaach, imbirowy aromat <3
OdpowiedzUsuńZuza :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne!!!
OdpowiedzUsuńShiral, dzięki
OdpowiedzUsuńA czy można użyć zwykłego miodu zamiast melasy i golden syropu?
OdpowiedzUsuńOczywiście, choć melasa wpływa tu na głębię smaku. Może trochę miodu gryczanego?
OdpowiedzUsuń