Pęczotto z kurkami - składniki na 3 porcje
175 g pęczaku1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g kurek
700 ml bulionu
listki z 3 gałązek estragonu
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oleju
chlust białego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Mniejsze zostawiamy, większe kroimy na pół.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem - cebula powinna się zeszklić.
Wrzucamy pęczak i smażymy około minuty, mieszając - powinien pokryć się tłuszczem i trochę przyprażyć. Następnie wlewamy wino i smażymy, aż cały płyn odparuje.
Następnie wlewamy gorący bulion porcjami - po łyżce wazowej. Smażymy na średnim ogniu, aż cały płyn odparuje, dopiero wtedy wlewamy kolejna łyżkę.
Kiedy zostanie nam łyżka bulionu wrzucamy do kaszy kurki, wlewamy bulion i smażymy. Kiedy płyn prawie w całości odparuje, dodajemy starty ser i posiekany drobno estragon. Mieszamy, pęczotto z kurkami i estragonemdoprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
pęczotto brzmi cudnie! kiedy byłam na warsztatach z kasza w roli głównej prze pomyłkę ugotowaliśmy pęczotto z ziaren pszenicy :) tez było wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńJadłam pęczakotto na Bloger Feście, było wspaniałe. Już dawno zgodnie z ideą lokalnego jedzenia zastępuję w wielu daniach ryż kaszą i tu mnie też korci tylko nie miałam odwagi. Z tego co widzę proces jest zupełnie analogiczny? Czy jest jakaś różnica w czasie przygotowania?
OdpowiedzUsuńWiewióro, z pewnością było wyśmienite:) Fajne warsztaty, też byłam kiedyś na takich o kaszy i dowiedziałam się ila z kasz można pyszności wyczarować.
OdpowiedzUsuńMątewko, ja zrobiłam tak samo jak risotto - stopniowo podlewając bulion do kaszy. Polecam:)
Miałam na myśli pytanie o czas:) co się dłużej gotuje, pęczak czy ryż?
OdpowiedzUsuńMętewko, odrobinę dłużej, bo pęczak test trochę twardszy. Ale można to przyspieszyć mocząc go np na noc przed gotowaniem.
OdpowiedzUsuń