Pasztet ze szpinaku i łososia - składniki na 6 kokilek lub keksówkę 23x12 cm
Składniki na pasztet:400 g świeżego łososia
3 duże jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
400 g świeżego szpinaku w liściach
150 ml śmietany kremówki
Składniki na sos:
100 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie z czerwonej)
skórka stara z 1/3 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka białego octu winnego (u mnie jabłkowy)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Keksówkę lub kokilki smarujemy masłem, owijamy folią aluminiową.
150 g łososia kroimy w drobną kostkę. Resztę ryby kroimy grubo i przekładamy do blendera. Dodajemy jajka, sól pierz gałkę muszkatołową (ważne, by mocno pasztet przyprawić) i miksujemy na gładką pastę.
Dodajemy stopniowo liście szpinaku i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy śmietankę, chwilę jeszcze miksujemy. Dorzucamy do masy kawałki łososia,w razie potrzeby doprawiamy, mieszamy i przekładamy masę do keksówki/kokilek. Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki. Do tejże foremki wlewamy wodę - by sięgnęła połowy wysokości keksówki/kokilek - pasztet będziemy piec w kąpieli wodnej.
Pasztet pieczemy około 60-80 minut, pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z wierzchu. Pasztet po upieczeniu powinien się zestalić.
Wyjmujemy go z foremki, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki.
Przygotowujemy sos - do garnuszka wkładamy dżem, skórkę i sok z pomarańczy i ocet. Gotujemy 2-3 minuty na średnim ogniu.
Pasztet kroimy w grube plastry (jeśli piekliśmy go w keksówce) lub na połówki (jeśli w kokilkach) i podajemy z sosem z porzeczek.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!