Mleczny chleb orkiszowy - składniki na 1 bochenek
250 ml ciepłego mleka20 g miodu
200 g aktywnego zakwasu
150 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej razowej
10 g soli
25 g masła
120 g mieszanki ziaren (u mnie sezam, słonecznik, siemię)
Na suchej patelni prażymy ziarna, aż zaczną pachnieć i zezłocą się, odstawiamy do wystudzenia.
Mleko wlewamy do misy miksera, dodajemy miód. Wsypujemy mąki i dodajemy zakwas, zaczynamy wyrabiać ciasto końcówką hak. Kiedy ciasto zacznie formować kulę, wsypujemy ziarna i wyrabiamy dalej, by rozprzestrzeniły się one po cieście.
W małym garnuszku topimy masło i gorące wlewamy do ciasta, wsypujemy sól i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ciasto chlebowe powinno być elastyczne i nie będzie lepiło się do dłoni.
Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, by nieco podrosło.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy na blacie, formujemy bochenek. Przekładamy go do koszyka rozrostowego lub miski wyłożonej ściereczką i wstawiamy na 8 godzin lub na całą noc do lodówki lub na około 4 godziny w temperaturę pokojową.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik z garnkiem żeliwnym w środku do temperatury 210 stopni. Chleb przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy - z pokrywką przez 20 minut, a potem dopiekamy bez przykrycia około 15 minut. Bochenek będzie upieczony, kiedy postukany od spodu wyda pusty dźwięk.
Po upieczeniu chleb orkiszowy studzimy na kratce przez kilka godzin.
Zobaczyłam, że orkiszowy i od razu chciałam spróbować, bo taki ładny. A tu niespodzianka ☺
OdpowiedzUsuń