Miękkie puchate bułeczki o obłędnym pomidorowym zapachu i smaku. Aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe, zajadane bez żadnych dodatków. Uff, bałam się, że nie uda mi się wyrobić na WBD2012, bo piekłam je dziś, po przyjściu z pracy, ale udało się. A najważniejsze, że mam przepyszne bułeczki pod ręką. Tak świętować mogę codziennie!
Składniki na 10 bułeczek
300 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki drożdży instant
200 ml przecieru pomidorowego
170 ml wody
1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
1 czubata łyżeczka soli
50 g pomidorów suszonych w oleju, drobno pokrojonych
ulubione zioła
Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy drożdże i syrop z agawy oraz przecier i wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto najpierw na niskich obrotach miksera. Kiedy składniki połączą dodajemy sól i posiekane pomidory. Zwiększamy też obroty miksera. Ciasto wyrabiamy około 7-10 minut. Powinno być miękkie i delikatnie lepkie.
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości. Ciasto można też wstawić na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy chwilę i dzielimy na 10 części. Formujemy z nich małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu ciepłą wodą i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami.
Pieczemy 20 minut a następnie studzimy na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
O wow! Pomidorowe bułeczki, coś wspaniałego Korniczku!:)
OdpowiedzUsuńprzepięknie wyrośnięte, aż chce się je zjeść tu i teraz ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
muszą być obłędnie pyszne :) kocham pomidory :)
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje bułeczki i nie mam wątpliwości, że są pyszne! Robiłam niedawno z suszonymi pomidorami, też ekstra:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Majanko, dziękuję, faktycznie wspaniałe;)
OdpowiedzUsuńSzana, piękne dzięki. To ja częstuję bułeczkami:)
Wiewióro, w takim razie to przepis dla Ciebie idealny!
Śliczniutkie, smaczniutkie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo tak tak takie bułki i święto gotowe , cudo
OdpowiedzUsuńAsiu, dziękuję! Wiesz co dobre:)
OdpowiedzUsuńKamilo, piękne dzięki:)
Aluś, kochana jesteś:)
bardzo ciekawy pomysł na pieczywo :)
OdpowiedzUsuńaż mi tymi pomidorami zapachniało <3
OdpowiedzUsuńPaulino, dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuńZu, fajowo, polecam:)
Cudne świętowanie.
OdpowiedzUsuńKarola, dziękuję!
OdpowiedzUsuńjakie piękne, okrąglutkie, super!
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńYou are right, we should WBD everyday!
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
zorra, it's all because of you!:)
OdpowiedzUsuńThanks for the opportunity, and sure I'll join World Bread Day next year:)