Chleb żurawinowy

czwartek, 19 kwietnia 2012

Chleb żurawinowy

Karolina na swoim blogu prezentuje ostatnio prawdziwe chlebowe cuda. Musiałam więc któryś z nich wypróbować, bo bochenki Hamelmana nie tylko super smakują, ale i cieszą oko. Wzięłam się za chleb z żurawiną, który zrobił furorę w mojej rodzinie. Chleb nie sprawia żadnych problemów, poradzą sobie z nim i początkujący piekarze. Polecam i już planuje kolejny hamelmanowy wypiek:)
Składniki na 2 bochenki

Składniki na zaczyn:
275 g średniej mąki żytniej (dałam typ 720)
220 g wody
1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu

Składniki na ciasto właściwe:
590 g mąki pszennej wysokoglutenowej (białko 13 g)
45 g mąki żytniej średniej (dałam typ 720)
400 g wody
1 łyżka soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
cały zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki
110 g rodzynek (dałam żurawinę)
110 g orzechów włoskich (posiekanych)

Wieczorem, dzień przed pieczeniem wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w ciepłe miejsce.

Wszystkie składniki (poza rodzynkami / żurawiną i orzechami) wkładamy do miski. Wyrabiamy w robocie na najniższej prędkości przez 3 minuty. Następnie przez kolejne 3 minuty na drugiej prędkości.  Dodajemy rodzynki/żurawinę i orzechy i mieszamy ponownie na pierwszej prędkości, tylko do czasu, kiedy dodatki będą równomiernie rozmieszczone w cieście.
Odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy podłużne lub okrągłe bochenki.  Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50-60 minut.  Pieczemy w 235 stopniach, z parą przez 15 minut.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

15 komentarzy

  1. Musi być pyszny jak to chleb J. H. Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. mojetworyprzetwory, pyszny, pyszny, zajadaliśmy się nim na wielkanoc i wszystkim smakował. Dziękuję!

    Phalange, piękne dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny. A wiesz, że ostatnie 3 bochenki zepsułam? Nawet nie ma czego pokazywać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo on ładny. Lubię pieczywo z żurawinką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do mnie dziś przyszła przesyłka z książką "Bread", więc hamelmanowe pieczywo będzie teraz u mnie królować. Piękny ten bochenek i jeszcze ta żurawiną, lubię ją dodawać do chlebów. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ekstra :) ale takiego chlebka nie było u nas w konkursie chlebowym a szkoda :) wielki +

    OdpowiedzUsuń
  7. Karolino, nie wiem, czy to jakieś pocieszenie, ale też czasem tak mam - seria niewypałów. ostatnio nawet miałam sytuację, że ten sam bochenek w jednym tygodniu wyszedł idealny, a w kolejnym już gorzej;) Ale lubię to w chlebach, trzeba faktycznie się o nie zatroszczyć podczas przygotowania.

    Majanko, ja też, dlatego wybór padł właśnie na ten przepis.

    Agnieszko, to ja wpadnę po jakieś ciekawe przepisy, bo chlebek JH wyszedł bez zarzutu:)

    konkursy, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. to prawdziwa przyjemność miec swój własny chleb. Musze sobie tez taka sprawić :D Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadza się....ja również piekę chleb domowej roboty i czasami coś nie wypali i nie wiadomo dlaczego :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Rany, jaki on piękny! I pewnie tak samo pyszny:) Ale bym schrupała taka świeżą pajdę:) Mniaaammm:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój chleb wygląda o niebo lepiej niż sklepowe wypieki, aż kusi żeby przepis zapisac :-)
    Kiedyś nie wiedzialyśmy, że można upiec tyle rodzajów chleba, a teraz uważamy że każdy jest wart spróbowania. pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu, o tak, domowy chleb to magia. Pozdrawiam, dziewczyny!

    Konkursy, najważniejsze, żeby się nie zrażać, ja w tym przypadku mam anielską wręcz cierpliwość:)

    Asiu, pyszny, pyszny, z samym masłem nawet smakuje bosko:)

    ago i kaju, mam podobnie, sporo już upiekłam, jednak jeszcze tyyle chlebowych smaków przede mną. i bardzo mnie to cieszy:) a domowy chleb nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały bochen, jak malowany

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!